Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

Hulijeta” zasnovana na knjizi kanadske autorke Alice Munro, govori o ženskom unutrašnjem životu u samoći i tišini. Dok se glavna junakinja sama u stanu suočava sa životom iz koga pokušava da pobegne, iza nje visi na zidu autoportert Lucian Freud-a. Njegovi autoportreti (pedesetak radova će biti izloženo na Kraljevskoj akademiji u oktobru), nude prodornu, razarajuću formu introspekcije, kojom je i junakinja u toj sceni zaokupljena. Sirov realizam njegovog dela, podseća na psihoanalizu umetnikovog dede – Sigmunda Frojda.

U filmu “Loše vaspitanje” školski drugovi se sreću nakon decenija razdvojenosti, a iza njih je slika Martina Beguea, a njegove slike se ponovo pojavljuju u novom Almodovarovom filmu, “Pain and Glory“. Martin je Almodovarov savremenik iz španskog pokreta postfrankovskog umetničkog, socijalnog i seksualnog oslobađanja iz ranih osamdesetih.

Almodovar je pre dve godine želeo da nabavi sliku Maruja Malloa, koja u njegovom novom filmu – visi u kuhinji. Mallo je bio ključna figura u španskoj generaciji kultnog pokreta 27, vršnjak umetnika kao što su Dali, Rene Magritte, Max Ernst, Joan Miro.

U filmu “Pain and Glory” postoji još jedno delo, daleko skromnije i manje glamurozno od ostalih – akvarel, koji izražava životnu želju, tugu, sećanje, a čiji je skroman tvorac Almodovarov prisni prijatelj, slikar Jorge Galindo iz Toleda, koji nije doživeo da je vidi u filmu. Njihova veza je bila plodna – reditelj je stvarao zajedno sa njim, a rezultati njihovog zajedničkog rada prikazuju se u andaluzijskom centru za fotografiju u Almeriji.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/ourlifestylechoices

Brankica Milošević

Editors choice