Hot topics

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

Hulijeta” zasnovana na knjizi kanadske autorke Alice Munro, govori o ženskom unutrašnjem životu u samoći i tišini. Dok se glavna junakinja sama u stanu suočava sa životom iz koga pokušava da pobegne, iza nje visi na zidu autoportert Lucian Freud-a. Njegovi autoportreti (pedesetak radova će biti izloženo na Kraljevskoj akademiji u oktobru), nude prodornu, razarajuću formu introspekcije, kojom je i junakinja u toj sceni zaokupljena. Sirov realizam njegovog dela, podseća na psihoanalizu umetnikovog dede – Sigmunda Frojda.

U filmu “Loše vaspitanje” školski drugovi se sreću nakon decenija razdvojenosti, a iza njih je slika Martina Beguea, a njegove slike se ponovo pojavljuju u novom Almodovarovom filmu, “Pain and Glory“. Martin je Almodovarov savremenik iz španskog pokreta postfrankovskog umetničkog, socijalnog i seksualnog oslobađanja iz ranih osamdesetih.

Almodovar je pre dve godine želeo da nabavi sliku Maruja Malloa, koja u njegovom novom filmu – visi u kuhinji. Mallo je bio ključna figura u španskoj generaciji kultnog pokreta 27, vršnjak umetnika kao što su Dali, Rene Magritte, Max Ernst, Joan Miro.

U filmu “Pain and Glory” postoji još jedno delo, daleko skromnije i manje glamurozno od ostalih – akvarel, koji izražava životnu želju, tugu, sećanje, a čiji je skroman tvorac Almodovarov prisni prijatelj, slikar Jorge Galindo iz Toleda, koji nije doživeo da je vidi u filmu. Njihova veza je bila plodna – reditelj je stvarao zajedno sa njim, a rezultati njihovog zajedničkog rada prikazuju se u andaluzijskom centru za fotografiju u Almeriji.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/ourlifestylechoices

Brankica Milošević

Editors choice