“Različita odstojanja – između modne fotografije i umetnosti”, izložba fotografija pet renomiranih švedskih fotografkinja otvorena je sinoć, 8. oktobra, u Ustanovi kulture Parobrod. Otvaranjem izložbe “Različita odstojanja” počela je manifestacija ”Swe u Svemu” – oktobar mesec švedske kulture.  Posetioci će biti u prilici da vide postavku ove izložbe  do 29. oktobra.

mesec svedske kulture 1 Modna fotografija na Mesecu švedske kulture

Autorke Denis Grinstajn, Julija Heta, Martina Hugland Ivanov, Julija Pejron i Elizabet Tol pripadaju novoj generaciji švedskih modnih fotografkinja koje su izgradile reputaciju širom sveta. Njihove fotografije nalaze se u najpoznatijim svetskim modnim magazinima i galerijama.

Ambasador Švedske u Srbiji , Nj.E.  gospodin Krister Asp tim povodom je rekao: “Odnosi između zemalja i naroda ne tiču se samo politike i ekonomiije nego u velikoj meri i kulture, u smislu deljenja vrednosti i međusobnog razumevanja”.  Ambasador je podsetio da je ova izložba već bila u Parizu, Njujorku i Vašingtonu i izrazio zadovoljstvo što će sada moći da je vidi i publika u Beogradu.

mesec svedske kulture 2 Modna fotografija na Mesecu švedske kulture

Direktorka UK Parobrod, Milena Rajković, izjavila je: „Zajedno sa drugim izuzetno značajnim institucijama cilj nam je da predstavimo umetničko stvaralaštvo kroz koje se pokreću teme izuzetno aktuelne u Švedskoj ali i ovde u Srbiji, a to su polažaj žena u društvu, stvaralaštvo, preduzetništvo, kreativnost, inovativnost, održivost, jednakost…“.  Istakla je da je za tu ustanovu čast što je domaćin ove izložbe kao centralne manifestacije meseca švedske kulture. Ona je najavila da će se u UK Parobrod održavati i drugi programi švedske kulture, ali  i u Jugoslovenskoj kinoteci, Etnografskom muzeju, Bel ekspo centru,Skupštini Beograda, kao i u okviru Beogradske nedelje mode (Perwool Fashion Week).

Više informacija možete potražiti na “Facebook” stranici švedske Ambasade.

Comments