Kopenhagenska modna dizajnerka Stine Goya, koja stoji iza istoimenog brenda – i ove sezone ostala je verna svojim principima u dizajnu. Ukoliko niste upoznati sa brendom Stine Goya, ono najvažnije je da znate da on odiše pozitivnom energijom, prihvatanjem svih društvenih grupa, aktivno promoviše transparentnost u radu i već ima plan rada na održivosti pri proizvodnji, koji je isplaniran do 2025. godine. U estetskom smislu, ovaj brend prepoznatljiv je po korišćenju boja i neobičnih printova na materijalima.

Prethodnom kolekcijom na nedelji mode u Kopenhagenu, Goya je konceptom svoje kolekcije pomerila modnu industriju za važan korak dalje. Ona je pored manekenki, čiji je to posao, pozvala da pistom prošetaju predstavnici ballroom kulture, i tako pokazala svoju ljubav i podršku prema LGBTQ zajednici. Ballroom kultura je pokret, inače nastao u Njujorku, a svodi se na organizovanje bala, odnosno, događaja na kom će se drag muškarci takmičiti šetanjem, pevanjem ili performansom, i za svoje nastupe dobijati nagrade.

Supkultura latino i afroamerikanaca iz LGBTQ zajednice, koji su često nepravedno isključivani iz ovakvih događaja, kasnije su počeli da organizuju svoje verzije istih i time zapravo zaista popularizovali ovaj pokret. Goya je prepoznala njihovu intenzivnu energiju, performans i stav, kao nešto što ona želi da predstavi kroz svoj brend, i tako je došlo do prve saradnje između ballroom performera i njenog brenda.

Comments