Od Coco Chanel l je sve počelo, a evolucija ženske mode je u toku. Predstavljamo vam nekoliko kreatorki koje su modu povele u 21. vek.

Miuccia Prada

Borba za ženska prava i ravnopravnost odlikuje se pomeranjem granica i oslobađanjem od tradicionalnih i patrijarhalnih stega i okvira – a žene su se oduvek oblačile i doterivale tako da izraze svoje unutrašnje stanje i ubeđenja. Oslobađanje stega u modi, počelo je sa odbacivanjem steznika, skraćivanjem dužine suknje, odbacivanjem neprijatnih štikli – Prada je otišla korak dalje i razdragano je odbacila ono što se smatralo lepim. Njena kolekcija za proleće predstavljena 1996. godine, bila je veličanje i slavljenje svega što je moda smatrala ružnim! Grozne, kisele boje, šareniš, cipele sa četvrtastim vrhom. Ružno je privlačno i uzbudljivo, izjavila je ona, daleko zanimljivije od buržoaske ideje o lepoti.

Prada je pronašla hiljadu načina da napravi otklon u odnosu na ono što se smatra privlačnim i postala simbol oslobođenja od tiranije lepotom i prihvatanja šireg konteksta estetike i šika.

Donatella Versace

Ona je ikona – gej ikona, feministička ikona, čija slava i privlačnost prevazilaze okvire sveta mode. Njena priča je životna, borbena i hrabra, a ona je žena od krvi i mesa, ranjiva i stvarna. Boreći se da sačuva porodični biznis, nakon ubistva svog brata, Gianni 1997. godine i živeći svoj život izložena javnosti, postala je deo pop-kulture i antiteza sivoj trezvenosti Armanija. Donatella je izlazila u svet i dovodila ga kod sebe – svet koji se računa – družila se sa rok zvezdama i sprijateljila sa najpopularnijim manekenkama (Linda, Naomi, Sindi, Amber…). Taj njen način komunikacije sa javnošću, izazvao je u svetu mode potres ravan stvaranju super-nove. Njene lične drame joj nisu donele osudu, već prihvatanje i saosećanje javnosti i tako je postala inspiracija nade i životne borbe. Donatella – ona koja je preživela.

Comments