Francuska je zemlja bogata umetnošću i postoji u njenoj kulturi ono “Je ne sais quoi” (“Ono nešto; neobjašnjivo”), što ostavlja bez daha. Mnoge modne ikone su iz Francuske i već dugo pružaju nadahnuće, jer njihov stil jednostavno ne umire. Ove dame su dokazale da je klasika za sva vremena.

Koko Šanel (Coco Chanel)

Ona je, bez ikakve sumnje, napravila revoluciju u modnoj industiji i u načinu po kojem se dame odevaju. Doprinela je, bez napora, ne samo poboljšanju dizajna odeće, već i načinu nošenja. Upravo to ju je učinilo najvećom modnom ikonom Francuske svih vremena.

Slika 242 Modne ikone Francuske

Neponovljiva Koko Šanel

Bridžit Bardo (Brigitte Bardot)

Sklonost Bridžit ka neurednim frizurama i specifičnom nanošenju ajlajnera stvorila je njen zaštitni znak. Takođe, nije se plašila otkrivanja dekoltea. Bez sumnje je jedna od najvećih francuskih modnih ikona.

Slika 332 Modne ikone Francuske

Opisuju je samo tri reči: plava seks bomba

Fransoaz Hardi (Fransoise Hardy)

Neodoljiva Fransoaz je pokazala da muzika i moda idu “ruku pod ruku”. Stil oblačenja je vešto spojila sa raspoloženjem, i dan-danas nadahnjuje.

Slika 428 Modne ikone Francuske

Muzički nadarena dama od stila

Ana Karina (Anna Karina)

Bila je muza francuskog reditelja i filmskog kritičara Žana Luka Godara (Jean-Luc Godard) i postala je ikona na velikim ekranima. Pravi dokaz njenog besprekornog stila je pohvala koju je dobila od Koko Šanel. Koko joj je i predložila da promeni ime u Ana Karina. Rođena je pod imenom Deniš (Danish), ali kako je bila građanka Francuske, više joj je odgovaralo drugo ime.

Slika 525 Modne ikone Francuske

Muza i stilska ikona

Emanuel Alt (Emanuelle Alt)

Emanuel je dobro poznata po jednostavnom načinu odevanja. Često je možete videti kako na Nedelji mode nosi uske farmerke, majicu i blejzer. Iako se jednostavno oblači, uvek izgleda šik, skladno i jedinstveno. Najverovatnije zbog toga što je glavni urednik francuskog magazina “Vogue”.

Slika 619 Modne ikone Francuske

Besprekorna Emanuel

Odri Tatu (Audrey Tautou)

Odrin smisao za modu se skoro savršeno poklapa sa likovima i karakterima koje tumači u filmovima. Njena odeća je ženstvena i zanosna, i oslikava klasiku Francuske.

Slika 717 Modne ikone Francuske

Predstavnica francuske klasike

Klemens Poesi (Clémence Poésy)

Klemens je jedna od najpoznatijih modnih ikona Francuske, kada govorimo o nezavisnom stilu. Ona je redovna pojava na naslovnim stranicama magazina i često je možete videti u prvim redovima pokraj modnih pista. Pored toga, njen stil odevanja je pristupačan i deluje kao svakodnevan (iako najverovatnije samo jedan modni detalj ima vrednost cele jedne prosečne plate).

Slika 812 Modne ikone Francuske

Svakodnevni modni trendovi, Klemens

Šarlot Gensbur (Charlotte Gainsbourg)

Nije neobično što se Šarlot nalazi na našem spisku. Majka joj je legendarna Džejn Birkin (Jane Birkin), po kojoj su nazvane jedne od najpoznatijih modnih torbi na svetu. Šarlotina odeća ima tendenciju da izgleda pomalo nekonvencionalno, ali takođe ima onaj tipičan, lak, francuski stil.

Slika 97 Modne ikone Francuske

Ikona sa pedigreom, Šarlot

Izvori fotografija: tumblr.com, prettything.net, images4.fanpop.com, friendswithbotharms.com, i2.listal.com, strendycrew.s3.amazonaws.com, images2.fanpop.com, userserve-ak.last.fm


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments