Hot topics

Beauty SOS: Kako da suvu kožu učiniš blistavom – po ugledu na Beyoncé i Meghan Markle

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

1/3

Svi dobro znamo da London ne samo što važi za jednu od svetskih modnih prestonica iz koje iz godine u godinu primamo impulse onoga što će se nositi u predstojećim sezonama, već je u svojoj suštini mnogo više od toga. Kada se pomisli na Pariz pomislimo na prefinjenost, savršen stil koji, ma kako običan, pleni onim što toliko ne znamo kako da nazovemo da čak postoji i termin “je ne sais quoi” kojim opisujemo Parižanke i njihovu ultimativnu eleganciju i stil. E upravo isto tako kada pomislimo na London pomisli se na sve ono što je ispočetka bilo revolucionarno, avangardno, neprihvaćeno, drugačije. Rebel, rebel grad koji ne podleže nikakavim i ničijim pravilima kada su moda i umetnost u pitanju, i koji uvek pomera granicu istražujući nove forme, oblike, zvukove, i baš zato zauzima možda i najviše mesto na lestvici u pogledu kreativnih umova koji su ovde stvarali i stvaraju, pogotovo kada su moda i muzika u pitanju. Pa, da se podsetimo, ko su imena koja su dekadu po dekadu uspostavila britansku modu na mesto na kom je danas?

60-e i Mary Quant

Mary Quant, ime kojem treba da zahvalimo što su se mini suknje pojavile i ostale popularne kao što jesu. Poznata po maksimalnom skraćivanju suknji i transformisanju istih u legitiman modni komad ženske odeće. Pojavila se krajnje neočekivano i bombastično na sceni zapadnog Londona 50-ih i donela supkulturu koja je preplavila grad i svet u potponjoj deceniji. Quant je bila jedna od prvih dizajnerki koja je shvatila da pored kvaliteta i estetike brend treba da uspostavi i celokupan lifestyle, pa je tako njena radnja na King’s Roadu ostajala otvorena do kasno noću i uz glasnu muziku i besplatna pića za sve koji svrate, pretvarala se u bar. Krajem 60-ih kada su se mini suknje već etablirale i postale must have, Quant je svojim kolekcijama dodala još jedan komad, zbog kog takođe treba da kažemo veliko hvala draga Mary! PVC pantalone! Šezdesete su bile all about novi materijali, a Quant je upravo ovaj iskoristila za nove legendarne komade. Uostalom prisetimo se da je upravo naslovnica Twiggy u MQ haljini i PVC čizmama za naslovnicu Voguea i napravila od Mary Quant globalni fenomen i legendu.

View this post on Instagram

2019 is the year of Swinging London: A Lifestyle Revolution! Opening 8 February, the exhibition will span the period from 1952 – 1977 and will present fashion, textiles, furniture, lighting, homewares, ceramics and ephemera, exploring not only the style but the socioeconomic importance of this transformative period of time. The exhibition will include rare and early examples of designs by Terence Conran, Mary Quant, Bernard and Laura Ashley, Eduardo Paolozzi, Nigel Henderson and many more influential artists, designers and intellectuals. Pre-book your tickets via the link in our highlights! . . . #swinginglondon #terenceconran #maryquant #lauraashley #lauraashleyhome #conran #conranshop #midcenturymodern #midcentury #midcenturyfurniture #mod #1960s #1960sfashion #1960sstyle #vintageclothing #vintagefashion #vintagestyle #truevintage #truevintageootd #fashiontextile #fashiontextilemuseum #exhibition #fashionexhibition #fashiondesigner #londonbridge #bermondseystreet #zandrarhodes

A post shared by Fashion and Textile Museum (@fashiontextilemuseum) on

Editors choice