Engleska

Dejvid Dauntaun (David Downtown): Nije bio previše zainteresovan za modu – ona je bila negde izvan njegove mašte. Ipak, voleo je da radi sa velikim modnim ilustratorima kao što su Gruau, Erik i Antonio. Izgleda da su oni imali odlučujući uticaj na njegovo opredeljenje da počne da slika. Još kao dete ispoljavao je talenat za umetnost. Nije u potpunosti shvatao površinu belog papira, ali je znao da bi mogao umreti bez crtanja. Ušao je u svet mode 1996. godine kada je dobio ponudu jedne modne kompanije koja se ne odbija. Pariz i moda su ga ‘oduvali’. Bio je nespreman za takav izazov. Opisao ga je kao carstvo zadovoljstva, inspirativno kako za umetnike, tako i za ilustratore. “Da bi ilustracija bila dobra morate da budete majstor za trenutak – da ga uhvatite, oplemenite i stavite u formu carskog i odvažnog. A to je u modi u potpunosti moguće”, rekao je jednom prilikom Dejvid.

vogue australia cate blanchett 02 600x821 Modne ilustracije širom sveta

Francuska

Sedrik Rivren (Cédric Rivrain): Njegove prve ilustracije bile su duplerice. Prijateljica Jay Buki (Yaz Bukey), dizajnerka nakita, zamolila ga je da joj izradi ilustracije koje će je predstaviti javnosti. “Eto kako je sve počelo!”  Najveća inspiracija ovom francuskom modnom ilustratoru su njegovi prijatelji. On voli njihovu lepotu, snagu, senzitivnost, duhovni svet kojim plove, kao i male ludosti u njihovim životima. Na njegov dosadašnji rad veliki uticaj imalo je i detinjstvo. Pored oca lekara uz koga je odrastao okružen medicinskim knjigama, majka je držala ravnotežu, uvek obučena po poslednjoj modi.  “Moje crtanje je kao priča koja želi da bude ispričana. Jednostavno, to je osećaj koji nosim u sebi i koji treba da bude zabeležen na papiru”, rekao je jednom prilikom ovaj vrhunski ilustrator.

0 2cf32 80bdbfbe orig Modne ilustracije širom sveta

Hrvatska

Sonja Brstilo (Sonia Brstilo): Modnom ilustracijom je krenula da se bavi krajem osnovne škole, usavršavajući se kasnije  u zagrebačkoj školi za modu i dizajn. Kako sama kaže, u školi je napravila prve korake stvaranja ideja i samih crteža, a najviše su joj se dopali japanski stripovi u kojima je nalazila inspiraciju. Kada uzme papir u ruke, šarajući stvara ilustracije koje su joj u datom momentu bliske. Tako je nastala ilustracija “Lavanda u mom vrtu”, jer joj je dom okružen biljkama. Ponekad su tema putopisi, a ponekad je moda u središtu pažnje. Kada ilustruje, Sonja Brstilo kombinuje nespojive stvari i pojave. Stiče se utisak da su stopljene u bajkovit crtež jasnog i oštrog izraza. Do inspiracije dolazi pretvaranjem mašte u vizuelna dela. Tada se poigrava raznim crtačkim tehnikama kao što su akvareli, a uz pomoć tuša crta elemente izobličenih proporcija.

romantika Modne ilustracije širom sveta

Amerika

Ketrin Rodžers (Kathryn Elyse Rodgers): Vlasnica je diplome iz oblasti industirjskog dizajna, ali je shvatila da je njena prava strast kada se sama bavi modom i ilustracijom na svoj nacin. Trenutno radi na dizajnu za brend Reebok u Bostonu i razvija svoj brend ilustracija i crteža. Oduvek je volela da crta. Uživa u ilustracijama kao obaveznom delu stvaralčkog procesa u dizajnu. Sama Ketrin kaže da je strastvena osoba koja o sadašnjosti i budućnosti razmišlja sa uzbuđenjem, da je izuzetno strastvena i kreativna i da će se ovom umetnošću baviti do kraja života. Dobila je mnogo komplimenata na račun svojih crteža i posvetila se u potpunosti  modnom ilustrovanju. Njen stil zavisi od raspoloženja, ali bi ga ipak opisala kao srećno realističan i maštovit. Najčešće koristi olovke i vodene boje, a ponekad i flomastere i markere.

ketrin5 Modne ilustracije širom sveta

Srbija

Svetlana Simeunović (Svetlanna Simeunović): Završila je Fakultet za modni dizajn u Zagrebu. Njene ilustracije su specifične – kao da govore. Toliko svežine u bojama i toliko plemenite tuge koje osvajaju na prvi pogled. Njen stil odlikuje raznovrsnost motiva; uglavnom su to  ljudi koje sreće na ulici, kao i njeni dobri prijatelji. Kako sama kaže, “muzika je kao slika: nastaje kada se najmanje nadaš i zvuči kao da je stvorena samo za tebe”.  Njen moto glasi: pusti da se stvari same dešavaju i da budu witty. U prirodi crta pejzaže dodajući im poneku notu irealnog. Uglavnom slika kompjuterskim tehnikama, kao i u Maya programu.

Svetlana Simeunovic Modne ilustracije širom sveta

Biljana Dimčić je diplomirani politikolog za novinarstvo i komunikologiju. Naučila je mnogo toga na Fakultetu politickih nauka i isti bi upisala ponovo. Odnosi s javnošću su joj strast. Veruje da politika i moda imaju nešto zajedničko. Fakultet informacionih tehnologija, gde je radila kao PR menadžer,  ostao u lepom sećanju. Internet je mnogo stvari, ali i revolucionarna pojava modernog doba. Ne voli površnost, misteriozna u svojoj suštini, prema njenom mišljenju – stil je sve.

Comments