Istoriji mode, dizajna i modne fotografije svedoče brojne knjige, filmska ostvarenja, umetnička dela, ali izložbe posvećene modi (dizajnerima, modnim fotografima) najlepši su način da se inspirišemo, saznamo nešto novo, ali i jednostavno uživamo u lepoti svih tih raskošnih kostima i fotografija koje su modni velikani ostavili za sobom. Ove godine širom Evrope i sveta održaće se brojne izložbe koje muzeologiju mode predstavljaju na jedan poseban, kvalitetan, edukativan, ali veoma inspirativan način, kako za ljubitelje i poznavaoce mode, tako i za sve one koji se sa modnim svetom tek upoznaju. Ovo su neke od njih:

Klara Rotšild: Kraljica mode iza Gvozdene zavese, Budimpešta

Klara Rotšild bila je krojačica, dizajnerka i kostimografkinja čije haljine su nosile egipatska princeza Farida, žene Andreja Gromika, Bruna Krajskog i Reze Pahlavija… Izložbu posvećenu njoj možete pogledati u Mađarskom narodnom muzeju u Budimpešti do 30. aprila 2020, dok kustoskinja ove impozantne postavke, Ildiko Simonovics u sklopu ove izložbe organizuje i međunarodnu konferenciju “Dior istoka” posvećenu modnim kreatorkama i kreatorima bivših socijalitičkih zemalja koji su parirali Dioru.

Christian Louboutin, Palais de la Porte Doreé, Pariz

Krajem februara 2020. u pariskoj Palais de la Porte Doree, biće otvorena velika izložba posvećena brendu Christian Louboutin. Dizajner je od osnivanja svog brenda 1992. godine kreirao više od 15.000 modela cipela. Pored ikoničkih cipela kao što su Pigalle i Décolleté, na izložbi će biti prikazani i modeli cipela Christian Louboutin, nastali u saradnji sa umetnicima koji su uvek bili izvor inspiracije za njega, među kojima su američki reditelj Dejvid Linč, španska koreografkinja Blanka Li i pakistanska umetnica Imran Kureši. Ova izložba biće svojevrsna kolekcija referenci o pop kulturi, teatru, plesu, književnosti, kinematografiji i putovanjima, iza kolekcija Christiana Louboutina. “Moj cilj nikada nije bio da radim u modnoj industriji kao celini”, rekao je jednom dizajner. “Mene su zanimale samo cipele.” Izložba će biti otvorena od 26. februara do 26. jula 2020.

Comments