Opšte je poznato da žene bacaju novac na stvari koje su im potpuno nepotrebne, naročito kada je garderoba u pitanju. Kada vidimo odevni komad u koji se odmah zaljubimo prosto nam je neshvatljivo kako smo do sada živele bez njega. Imamo osećaj da nam je potreban baš sada, jer je kao skrojen za nas. I ta torba, i te cipele, toliko su nam potrebne! Ali, da li je zaista tako? Da li je zaista sve što nas osvoji na prvi pogled ono što nam je neophodno? Baš po svaku cenu? Moramo da naučimo da razumno razmišljamo i donosimo zrele zaključke i odluke.

Ne zalećite se u kupovini, jer može skupo da vas košta.

Razmislite o ovim pitanjima pre nego što kupite ono što vam je tako “preko potrebno”.

Da li mi je ovo zaista potrebno? 

Razbistrite um, zavirite u svoj ormar i prosudite sami da li vam je potrebno to što želite ili će to biti samo još jedan u nizu komada koji će praviti nered u vašem ormaru. Ako imate više od pet crnih, sličnih haljina, budite uvereni da vam nije preko potrebna još jedna.

Da li sam zavisna od kupovine?

Ukoliko imate previše sličnih stvari u ormaru, istih torbi ili cipela, samo u različitim bojama i ukoliko posežete za kupovinom svaki put kada se osećate naročito srećno ili tužno, imajte u vidu da ste možda zavisni od kupovine. Nađite drugi način da rešavate probleme, jer gomilanje nepotrebnih stvari neće izlečiti vašu anksioznost. Ukoliko ste iz nekog drugog razloga zavisni od kupovine, potrudite se da usmerite svoje vreme i pažnju na ljude koji vas usrećuju, tačnije na nematerijalne stvari.

Da li je cena ovog komada opasna za moj budžet?

U dugovima ste, u kreditima, a ipak želite skupu, markiranu torbu? Ili želite da potrošite više nego što imate? Ne činite to. Ako vam je torba baš neophodna odlučite se za jeftiniju varijantu, a ako ste baš “zagrizli” za onu koja je skupa, sačekajte dok ne uštedite i dok ne skupite dovoljno novca da možete da je priuštite bez griže savesti.

Da li bi mi se ova torba sviđala da nije markirana?

Kada potrošimo veliki novac na torbu ili cipele, uvek to pravdamo time što je kupljeni predmet markiran. Markiranim stvarima uvek se “gleda kroz prste”. Da li bi vas taj predmet toliko oduševio da ne nosi ime poznatog brenda? Ljudi su danas mahom počeli da kupuju skupe stvari radi drugih, misleći kako će im na tome svi zavideti, ali i potajno im se diviti. Dakle, da li je to vaša želja, ili tuđa?

 Modne lekcije: Sedam pitanja koja treba sebi da postavite pre nego što kupite nešto skupo

Da li ste modni komad izabrali samo zato što je trenutno u trendu?

Da li bih kupila ovu stvar da nemam Instagram?

Ponovo se vraćamo na dokazivanje drugima. Društvene mreže izbrisale su liniju između vrednog i bezvrednog, pravih i pokvarenih vrednosti. One podupiru ljude da kupuju, jedu, piju ono što im možda i nije najlepše ili najukusnije već da bi svojim izborom oduševili sve svoje followere. Prestanite da živite od tuđeg mišljenja, izgubićete sebe.

Da li ću ovu stvar moći često da nosim?

Koja je uloga skupih štikli od skoro 20cm koje ćete obuti jednom u životu i to na sat vremena, a onda ćete shvatiti da nema nikakve šanse da ih ikada ponovo obujete. Garderoba koju gomilamo, stvari koje služe samo kao “izložbeni predmeti” vaše sobe, nemaju ni funkciju, ni ulogu. Zbog toga ih izbegavajte. Takođe, uporedite cenu sa tim koliko dugo ćete moći da nosite odevni komad. Ako je to jedna sezona, nema potrebe za rasipanjem novca.

Da li ovo kupujete zato što ste videli da istu stvar ima poznata ličnost koja vam je uzor?

Modne blogerke danas nam svašta nude, preporučuju i predstavljaju. Mlade devojke vrlo često posežu za tim, podsvesno se nadajući da će im onda život biti toliko dobar i lep kao ličnostima na koje se ugledaju. Vi ste samo vi i ne treba da pokušavate da budete kopija bilo koga. Modni znalci tu su da nas modno usmere, nemojte ih slepo kopirati. Znajte da su modne blogerke vrlo često plaćene da vam reklamiraju ono što nose ili koriste, možda to nije njihov lični izbor. Napravite i vi svoj lični izbor.

Tara Đukić 

Comments