Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Modni editorijal “Down Boys”

Modni editorijal “Down Boys”

“Restyling”  ili restliizacija u modi u osnovi znači dati novi oblik, formu, stil nekom starom postojećem odevnom predmetu. Naravno, kao bazu za jedan ovakav poduhvat, potrebno je poznavanje istorije odevanja kao i raznih modnih stilova kako bi kroz individualnu kreativnost mogli da ispoljite vaše viđenje određenih odevnih predmeta nekad i sad. Treba pomenuti da se restlizacija ne mora isključivo oslanjati na odevne predmete i detalje iz davnih vremena, već i na neki odevni predmet koji postoji par godina, a koji želite da promenite i da mu date neku novu vizuru. Čak i danas velike modne kuće vole da se vraćaju, pa može se reći, korenima u odevanju i da koriste neke stare odevne komade u svojim najnovijim kolekcijama, gde dizajneri dodaju neke nove detalje zahvaljući kojima će neki stari odevni  komad ili asesoar izgledati poptuno drugačije danas.

Restlizacija se pre svega odnosi na praktičan rad koji se bazira, kao što smo već rekli, na dobrom poznavanju modnih epoha u teoriji, ali i praktičnim modelovanjem i menjanjem delova forme, dodavanjem detalja kojima dobijamo novi restlizovan odevni predmet. Restilizacija je danas veoma popularna kako kod modnih dizajnera, tako i u sferi modnog stajlinga. Stilisti danas  i baziraju, na neki način, svoj rad na restilizaciji koristeći razne modne stilove kao inspiraciju i kombinovanjem odevnih komada i asesoara dobijamo zanimljive nove modne vizure. U samom procesu dizajna restilizacija će se odnositi, pre svega, na intervencije u kroju (skraćivanje dužine haljine na primer, rukava ili opet menjanjem delova forme u samom odevnom komadu), ili, sa druge strane, to može biti i dodavanje nekih detalja koji će nas asocirati na određenu epohu i stil u odevanju.

Važno je napomenuti da se veoma često restilizacija vezuje samo za Vintage ili određeni Retro stil, ali ova modna tehnika je mnogo više od toga, jer se može odnositi i na menjanje forme savremenih komada kojima se daje neka nova zanimljiva forma. Studenti odseka za Modni dizajn, prve godine Univerziteta Metropolitan, u klasi profesora Ane Vasiljević, pozabavili su se mogućnostima ove modne tehnike i u zanimljivom editorijalu inspirisanom osamdesetih godina pod nazivom ’’Down boys’’, pokazali kako jednostavnim intervencijama od postojećih odevnih formi možete napraviti zanimljive odevne kombinacije i dati određenim komadima novi izgled.

denim Modni editorijal Down Boys jakna Modni editorijal Down Boys majica Modni editorijal Down Boys ed01 Modni editorijal Down Boys ed02 Modni editorijal Down Boys ed06 Modni editorijal Down Boys

Fotografija: Stefan Koković

Šminka: Ena Jović

Frizura: Zoran Dučić

Model: Katarina Pavlović

Profesor: Ana Vasiljević

Klasa: Madlena Domazet, Teodora Cvetković, Jelena Vučković, Ivana Slipčević, Katarina Vučetić

Editors choice