Od dana kada je stupila na svetsku muzičku scenu, američka zvezda italijansko-francuskog porekla poznatija kao Madona nije prestala da šokira javnost, privlačeći punu pažnju svojim diskutabilnim modnim stilovima koji su se često menjali. Neki je smatraju modnom ikonom, a drugi je kritikuju. Međutim, ova žena-kameleon koja je sa lakoćom menjala svoj imidž svih ovih godina – koja je čas bila plava, čas smeđa, koje je menjala frizure, garderobu, ali i momke kao čarape – ostaće upamćena kao zvezda koja je bila i ostala idol mladim generacijama širom sveta kako osamdesetih, tako i danas.

Kada se gospođica Madona Luiza Čikone prvi put pojavila na sceni, tamo negde s početka osamdesetih, dalo se već naslutiti da je pred svetom buduća zvezda o kojoj će se sigurno mnogo pričati. Kažu da se za dobrim konjem prašina uvek diže, pa tako ni buduća muzička ikona nije izuzetak ovom nepisanom pravilu. Setimo se samo njenog prvog imidža crvenokose mlade dame koja je, vešto osmišljenim koketiranjem sa postulatima katoličanstva i građanske hipokrizije, dobro prodrmala ne samo muzički, već i modni svet. Brzo je upala ne samo u žižu javnosti, već dobila i oštre kritike kako Vatikana tako i ostalih verskih zajednica. Genijalno osmišljen seksi-sportski imidž u kombinaciji sa velikim hrišćanskim krstovima samo za nju sprovela je u delo kreatorka Maripol, iako se u javnosti tada šuškalo da je pevačica ovaj stil dobrim delom “preotela” glamuroznoj pankerki Sindi Loper.

Albumom ”Like a Virgin” iz 1985. – godine kada će se Madona po prvi put pojaviti na filmu sporednom ulogom u muzičkoj komediji “Očajnički tražeći Suzan” i koja će od nje napraviti zvezdu – promovisaće novi imidž “kučke koja traži pare i zadovoljstvo”. Njena kosa postaće loknasta, a crveno će zameniti smeđe u kombinaciji za zlatastim pramenovima. Neizbežan nakit, puno narukvica i krst oko vrata, uz mašnu u kosi, karakterisali su look osamdesetih.

Tokom devedesetih, za njen “The Blond Ambition World Tour”,  ponovo je promenila svoj look. Žan-Pol Gotije kreirao je samo za nju veoma seksi kostime, korsete i donji veš koji je postao popularan kod mnogih žena.  Svoju kosu obojila je u platinasto, a ovaj novi imidž karakterisao je veštački konjski rep. Na početku turneje dogodila se mala nezgoda. Naime, mikrofon se upleo u periku tako da se – iako kažu da za lepotu treba trpeti sve, pa i bol – Madona vratila svojoj kratkoj frizuri.

20100104 madonna dg campaign wallpapers Modni kameleon   Madonna

Međutim, Madona ne bi bila to što jeste kada se ne bi, i to brzo, zasitila svog imidža. Da li zbog toga ili iz čistih komercijalnih razloga, veoma često ga je menjala. Setimo se samo 63. dodele Oskara iz 1991. kada se na dodeli pojavila u pratnji Majkla Džeksona imitirajući jednu od najvećih filmskih zvezda, čuvenu Merilin Monro.  Neko bi takav look mogao da smatra neprilagođenim, ali ako ste zvezda, i to kalibra Madone, vama je sve dozvoljeno, pa čak  i maskiranje i kada nije maskenbal.

Da Madona ume da bude sve što poželi, baš kao pravi kameleon, dokazala nam je izgledom na promociji  svoje kontraverzne knjige u slikama (ne, nije slikovnica za decu – naprotiv!) ekstravagantnog naslova “Seks“ 1992. godine. Kako dolikuje svakoj “bajci”, iako se radi o “bajci” za odrasle, Madona je prilagodila svoj look “bezobraznoj Hajdi“ na lunch party-u koji je organizovala u čast promocije.

Za svoj novi album, godinu dana kasnije, i novu turneju “The Girlie Show”, ovoga puta odlučila se za devojački i veoma seksi izgled: nešto između fatalne zavodnice, dive i loše devojke na koju je publika već bila naviknuta. Ovoga puta scenske kostime su specijalno za nju dizajnirali Dolce & Gabbana, a karakterisale su ih uske haljine od satena koje više otkrivaju nego što pokrivaju.

Za potrebe snimanja filma “Evita” iz 1995., Madona se okreće stilu tridesetih i šezdesetih, koji još više ističe njenu lepotu. Tokom snimanja promenila je čak 65 kostima i time će prevazići čuvenu glumicu Liz Tejlor koja je do tada držala rekord. Ovaj novi retro imidž pokazao je da Madoni apsolutno sve dobro stoji.

Kraj devedesetih, da li zbog rođenja njene prve ćerke Lourdes ili iz nekog drugog razloga, označiće i drastičnu promenu mama Madone koja će se konačno malo “smiriti“. Gospođa Čikone otkriva spiritualni deo sebe, počinje da se bavi jogom bez koje kaže da ne može i njena nova “obećana zemlja” postaje Indija.  O tome koliko je azijska kultura imala uticaja na američku pop-zvezdu, govori i njen look sa večeri dodele  “Grammy” nagrade  iz 1999. na kojoj se pojavila kao gejša.

Sa novim vekom, rodila se i nova Madona, koja prosto ne može bez svojih metamorfoza – modnih napada ludila. Neki bi rekli da se radi o razmaženoj muzičkoj zvezdi koja nema preča posla nego da menja svoj izgled svakih šest meseci, nekima se te njene promene ne sviđaju dok za druge predstavljaju trend koji treba pratiti, ali svakako Madonin život a ni život njenih obožavaoca ne bi bio tako zanimljiv bez istih. Šta nam je to Madona ostavila u znak sećanja na ovu poslednju dekadu koja samo što nije prošla? Pamtićemo je u stilu revolucionarne devojke a la Che Gevara iz 2003. Verna konstantnim promenama, ostala je dosledna sebi  i za vreme turneje “Re-Invention World Tour” tokom koje je bila svako i svašta, od Marije Antoanete do vojnika, igrajući se vešto sa raznim stilovima. Sa svojim albumom iz 2005. “Confessions on a Dancing Floor“ vratila nas je u vesele sedamdesete, uvela hulahopke kao novo-stari detalj dovoljno da odmah postavi novi modni trend. Svoj 50. rođendan dočekala je u odličnoj formi, a publici je podarila novu kao i uvek uspešnu svetsku turneju. Menjala se ili ne menjala, Madona je bila i ostala zvezda za sva vremena.

Zahvaljujemo se našem čitaocu Đorđu Zelenoviću na korekciji teksta.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments