Prethodne tekstove iz ovog serijala pročitajte ovde.

Fedora je ime za skoro bilo koji šešir sa uskim obodom. Ime vuče koren iz predstave “Fedora” (Fédora) iz devetnaestog veka, u kojoj je glavna junakinja nosila šešir sličan onom kakav imamo danas. Kratkog je oboda i “uštinut” na sredini. Ipak, najveću slavu dostiže kao muški modni detalj i to u holivudskim filmovima pedesetih godina. Fedoru su nosili gangsteri, detektivi, ali i ušminkana gospoda.

Ljubitelji ovog šeširi su bili Frenk Sinatra (Frank Sinatra), Hemfri Bogart (Humphrey Bogart), Majkl Džekson (Michael Jackson), kao i Harison Ford (Harrison Ford) u ulozi Indijane Džounsa (Indiana Jones).

U dvadesetom veku, fedora je bila napravljena od čvrstog materijala crne ili sive boje. Danas materijali variraju od tvida do slame, a možete je pronaći u kojoj god boji želite. Posebno je efektan dodatak bilo kojoj hipi ili boho kombinaciji.

121 Modni rečnik: Fedora

Šešir je obavezan na plaži

218 Modni rečnik: Fedora

Savršen začin svakoj letnjoj kombinaciji

319 Modni rečnik: Fedora

Fedora za uglađenog džentlmena

Izvor poslednje dve fotografije: gq.com


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments