Sunčane naočari su naočari sa zatamnjenim staklima, koje bi trebalo da nas štite od štetne sunčeve svetlosti. Hiperprodukcija je dovela do postojanja ogromnog broja naočari, nekih i neverovatno jeftinih, od kojih malo njih zaista štiti od UV zraka. One koje su zaista kvalitetne imaće naznaku da su dizajnirane da štite od ultraljubičastih zraka.

Sunčane naočari kakve poznajemo danas su nastale početkom dvadesetog veka. Prve je patentirao, prodao i kreirao Sem Foster (Sam Foster) 1929. godine u Nju Džersiju, pod imenom Foster Grant. Popularnost su stekle nekoliko decenija kasnije, kada su holivudske zvezde uvidele korist ovog modnog dodatka. Nosili su ih kako bi odmorili oči od jakog studijskog svetla, ali i kako bi prošli neprimećeno pored paparaca.

Ipak, Foster nije “izmislio” naočari sa zatamnjenim staklima. Potreba za zaštitom očiju je mnogo starija. Eskimi su imali specijalne naočari za gledanje u sneg. Sudije u Kini bi nosile zatamnjena stakla na očima, kako bi sakrili svoje reakcije u sudu. Veruje se i da je Neron gledao borbe gladijatora sa smaragdima u očima!

Danas, neki od najpopularnijih modela su: avijatorske naočari, lenonke, oversize naočari, mačkasti modeli. Doduše, već skoro 60 godina, najprodavaniji model je Wayfarer kuće Ray Ban.

116 Modni rečnik: Sunčane naočari

Veruje se da pevač Elton Džon u svojoj kolekciji ima preko 1,000 pari sunčanih naočari!

25 Modni rečnik: Sunčane naočari

Najskuplje sunčane naočari su prodate po ceni od čak 250,000 dolara, a originalni vlasnik im je bio Elvis Prisli

31 Modni rečnik: Sunčane naočari

Veruje se da na svakih 14 sekundi nego izgubi, slomi ili sedne na svoje sunčane naočari

Prethodne tekstove iz serijala “Modni rečnik” pročitajte ovde.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments