Prethodne tekstove iz ovog serijala pročitajte ovde.

Visoke potpetice, poznatije kao štikle, spadaju u omiljene ženske modne komade. Kroz istoriju, od Egipta do Turske i srednjovekovne Evrope, razvijale su svoje korene. Danas je potpuno normalno nositi ih, ali se još uvek protiv njih bore lekari i feministkinje. Štikle danas postoje u različitim varijantama, od četiri do 15 i više centimetara. Zastupljeni su i različiti oblici, od kojih su neki pumps, stilleto, wedge… No, sigurni smo da o štiklama znate sve, pa da svakako imate i omiljene dizajnere. Zato želimo da se fokusiramo na prilike u kojima je poželjno nositi ove prelepe cipele.

Sigurno je da sve provodite mnogo vremena gledajući svetske modne ikone koje nikada ne silaze sa visokih potpetica. To ne znači da je poželjno nositi ih svuda! Ako pogledate slike Viktorije Bekam (Victoria Beckham) ili Blejk Lajvli (Blake Lively), setite se nekoliko važnih stvari: one uglavnom svuda idu u pratnji svojih vozača i kreću se po ulicama Njujorka i Londona, gde agencije za asfaltiranje rade svoj posao, pa ne postoji mogućnost da slome nogu i u ravnoj obući u nekoj rupi nasred ulice.

Drage devojke, štikle nisu namenjene za đuskanje niti šetanje. Budite pametne i nosite ih na koktele, večere, prijeme i ostale “sedeće svetkovine”. Na kraju krajeva, ništa ne fali ni patikama, baletankama i ostaloj ravnoj obući.

Slika 16 Modni rečnik: Visoke potpetice

Svim ženama omiljene - Louboutin

Slika 25 Modni rečnik: Visoke potpetice

YSL, umetnost pravljenja cipela

Slika 33 Modni rečnik: Visoke potpetice

Za one hrabrije Alexander McQueen


Alitria Silva – mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormaru želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormara Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Comments