Stalno slušamo savete stručnjaka o tome koje je modele grudnjaka najbolje nositi, ali se među tim savetima najmanje nalaze oni koji se tiču izbora sportskih grudnjaka. Stoga vam mi danas skrećemo pažnju na nekoliko detalja koje morate imati na umu kada budete kupovale sportski grudnjak.

Izbegnite bol

Nošenje sportskog grudnjaka čija vam veličina ne odgovara može da izazove bol u ramenima, vratu i grudima. Osim toga, treba obratiti pažnju i na bretele, jer njihova svrha nije da spreče grudi da padaju. Njihov zadatak je da grudi drže na svom mestu. Najbolje bi bilo da birate brushaltere kod kojih postoji dva prsta razmaka između ramena i grudnjaka, pa zato birajte modele sa bretelama koje vas ne stežu. Jer, ako ponesete grudnjak manje veličine od vaše, to može uticati na vašu efikasnost tokom treninga, jer ćete brzo ostajati bez vazduha. Ukoliko, pak osećate bol u grudima, najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom.

modni saveti kako da izaberete kvalitetan sportski grudnjak trening Modni saveti: Kako da izaberete kvalitetan sportski grudnjak

Položaj grudi je veoma važan

Ukoliko vaš sportski grudnjak ne može da održi balans vaših grudi, to može uticati na vaš centar za ravnotežu. Bol u leđima i vratu najčešće se javlja zbog toga što je kod većina grudnjaka gravitacioni centar postavljen napred, što dovodi do krivljenja kičme. Ako vaše grudi nisu lepo podignute i nemaju položaj koji im je neophodan, to može dovesti do narušavanja balansa celog tela, što je izuzetno važno za žene koje se profesionalno bave sportom, kako bi imale slobodu pokreta.

Kada probate sportski grudnjak, obavezno proverite da li u njemu možete neometano da se savijate i okrećete.

Nemojte se opterećivati veličinom grudnjaka

Veličina grudnjaka se znatno menja u periodu puberteta, trudnoće i menopauze, ali se veličina grudi menja mnogo češće. Naime, veličina grudi se, zbog uticaja hormona, menja tokom svakog menstrualnog ciklusa, pa bi prilikom izbora sportskog grudnjaka trebalo da razmislite o tome da kupite model u nekoliko različitih veličina.

modni saveti kako da izaberete kvalitetan sportski grudnjak vezbanje Modni saveti: Kako da izaberete kvalitetan sportski grudnjak

Vežbajte za lepši izgled vaših grudi

S godinama naše grudi gube na čvrstini, zato što se koža u tom predelu opušta i gubi na elastičnosti. Vežbe kao što su sklekovi pomažu u oblikovanju grudnih mišića, čime grudi postaju oblikovanije i zdravije, a pritom ne utiču na samo tkivo koje se nalazi unutar svake dojke.

Izvor fotografija: shoppersdrugmart.ca, jockey.com, wanelo.com

Jasna Đorđević

Comments