Izložba italijanskog nakita i stila, pod nazivom “Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija”, otvorena je 11. decembra u Beogradu u Italijanskom institutu za kulturu (Kneza Miloša 56). Izložba obuhvata preko 100 umetničko-modnih predmeta i predstavljaju svojevrsno modno putovanje kroz istoriju italijanskog stila u periodu od kraja XIX veka pa sve do danas. Izložba traje do 2. februara 2016. godine. Ulaz je slobodan.

Posetiocima su na raspolaganju: ogrlice od stakla, staklene perle; broševi, mesing i minijaturni mozaik od stakla, bižuterija Kazalmađorea; nakit od venecijanskog murano stakla; elementi od topljenog stakla i žice, nastali između 1940 – 1945. godine; minđuše na klip, tkanina i kristali iz 60-ih godina XX veka; ogrlice, beli metal i veštački dijamant iz 70-ih; staklene perle, pozlaćeni metal i štras, posebno obrađena plastika i još mnogo toga.

Italijanski institut za kulturu 1 Modno istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina Italijanski institut za kulturu 2 Modno istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina

Na otvaranju je govorio direktor Italijanskog instituta za kulturu, Davide Skalmani, koji je izjavio: “Ovom izložbom Italijanski institut za kulturu želi da ispriča istoriju Italije kroz istoriju jedne delatnosti koja je duboko ukorenjena u nastanak kolektivnog ukusa, u lokalne tradicije i zanatske veštine. Mudro iskorišćeni predmeti i materijali, originalni oblici, pažljivo odabrane boje, rezultat su čudesnog spoja mašte i ukusa mnogih poznatih i manje poznatih talenata koji se bave bižuterijom. Izrada nakita stvorila je jedan jezik nepresušne izražajnosti i domišljatosti koji, pre svega, komunicira sa ženom. Ovde će se naći i pojedini najreprezentativniji primeri “Made in Italy” proizvoda koji su rezultat specifične izrade karakteristične za Italiju koja u sebi spaja talenat, ukus i originalnost.”

Italijanski institut za kulturu 3 Modno istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina

Pored nakita izložbu sačinjava i različiti scenski nakit od pozlaćenog metala i štrasa, u izradi ateljea Korbela iz Milana urađen za Milansku skalu, a koji datira iz 30-ih godina XX veka, kao i naslovne strane modnih časopisa iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, uz posebno zanimljiv časopis “Bellezza” (lepota), iz januara 1941. godine, sa Brunetijevim crtežima. Kustos izložb je Bjanka Kapelo, istoričarka juvelirstva i kostimografije, profesorka na IED fakultetu za dizajn u Milanu. Pokrovitelji izložbe su Muzej bižuterije u Kazalmađoreu i Fondacija umetničkih zanata Kolonji.

Italijanski institut za kulturu 11122015 026 Modno istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina

Nakon više od 150 godina razvoja i zadivljujućih estetskih, formalnih i tehničkih eksperimenata, italijanska bižuterija je ne samo ukras i dodatak odeći već prava priča u slikama o istoriji jednog naroda koji je od lepote napravio svoj zaštitni znak. Period kraja XIX veka obeležilo je osnivanje prvog industrijskog pogona za proizvodnju bižuterije u Italiji, kao i nastojanje dinastije Savoja da se stvori nacionalni ukus, inspirisan renesansnom umetnošću Toskane i Lombardije, pre svega delima Botičelija i Pizanela. Italijanska moda i bižuterija pojavljuju se širom sveta kao pravo otkrovenje i već šezdesetih godina XX veka nastaje zaštitni znak Made in Italy kojim će biti obeleženi italijanski proizvodi izvezeni u inostranstvo.

Izložba će biti otvorena od 11. decembra 2015. do 2. februara 2016. godine, u Italijanskom institutu za kulturu. Više informacija pronađi na sajtu.

Comments