Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Modno-istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina

Modno-istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina

Izložba italijanskog nakita i stila, pod nazivom “Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija”, otvorena je 11. decembra u Beogradu u Italijanskom institutu za kulturu (Kneza Miloša 56). Izložba obuhvata preko 100 umetničko-modnih predmeta i predstavljaju svojevrsno modno putovanje kroz istoriju italijanskog stila u periodu od kraja XIX veka pa sve do danas. Izložba traje do 2. februara 2016. godine. Ulaz je slobodan.

Posetiocima su na raspolaganju: ogrlice od stakla, staklene perle; broševi, mesing i minijaturni mozaik od stakla, bižuterija Kazalmađorea; nakit od venecijanskog murano stakla; elementi od topljenog stakla i žice, nastali između 1940 – 1945. godine; minđuše na klip, tkanina i kristali iz 60-ih godina XX veka; ogrlice, beli metal i veštački dijamant iz 70-ih; staklene perle, pozlaćeni metal i štras, posebno obrađena plastika i još mnogo toga.

Italijanski institut za kulturu 1 Modno istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina Italijanski institut za kulturu 2 Modno istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina

Na otvaranju je govorio direktor Italijanskog instituta za kulturu, Davide Skalmani, koji je izjavio: “Ovom izložbom Italijanski institut za kulturu želi da ispriča istoriju Italije kroz istoriju jedne delatnosti koja je duboko ukorenjena u nastanak kolektivnog ukusa, u lokalne tradicije i zanatske veštine. Mudro iskorišćeni predmeti i materijali, originalni oblici, pažljivo odabrane boje, rezultat su čudesnog spoja mašte i ukusa mnogih poznatih i manje poznatih talenata koji se bave bižuterijom. Izrada nakita stvorila je jedan jezik nepresušne izražajnosti i domišljatosti koji, pre svega, komunicira sa ženom. Ovde će se naći i pojedini najreprezentativniji primeri “Made in Italy” proizvoda koji su rezultat specifične izrade karakteristične za Italiju koja u sebi spaja talenat, ukus i originalnost.”

Italijanski institut za kulturu 3 Modno istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina

Pored nakita izložbu sačinjava i različiti scenski nakit od pozlaćenog metala i štrasa, u izradi ateljea Korbela iz Milana urađen za Milansku skalu, a koji datira iz 30-ih godina XX veka, kao i naslovne strane modnih časopisa iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, uz posebno zanimljiv časopis “Bellezza” (lepota), iz januara 1941. godine, sa Brunetijevim crtežima. Kustos izložb je Bjanka Kapelo, istoričarka juvelirstva i kostimografije, profesorka na IED fakultetu za dizajn u Milanu. Pokrovitelji izložbe su Muzej bižuterije u Kazalmađoreu i Fondacija umetničkih zanata Kolonji.

Italijanski institut za kulturu 11122015 026 Modno istorijski pregled stilizovanih komada nakita u poslednjih 150 godina

Nakon više od 150 godina razvoja i zadivljujućih estetskih, formalnih i tehničkih eksperimenata, italijanska bižuterija je ne samo ukras i dodatak odeći već prava priča u slikama o istoriji jednog naroda koji je od lepote napravio svoj zaštitni znak. Period kraja XIX veka obeležilo je osnivanje prvog industrijskog pogona za proizvodnju bižuterije u Italiji, kao i nastojanje dinastije Savoja da se stvori nacionalni ukus, inspirisan renesansnom umetnošću Toskane i Lombardije, pre svega delima Botičelija i Pizanela. Italijanska moda i bižuterija pojavljuju se širom sveta kao pravo otkrovenje i već šezdesetih godina XX veka nastaje zaštitni znak Made in Italy kojim će biti obeleženi italijanski proizvodi izvezeni u inostranstvo.

Izložba će biti otvorena od 11. decembra 2015. do 2. februara 2016. godine, u Italijanskom institutu za kulturu. Više informacija pronađi na sajtu.

Editors choice