Pre nego odlučite da dovedete novog člana porodice, raspitajte se i o dužnostima i uslovima držanja kućnog ljubimca. Vodite računa o veličini, karakteru psa i njegovim potrebama koje treba uskladiti sa vašim mogućnostima i željama.

slika17 Moj budući najbolji prijatelj

Nije svejedno koga odabrati

Štenci su kao bebe – imaju faze u razvoju, ali mnogo se brže razvijaju tako da imamo veoma malo vremena da naučimo “roditeljske” veštine. Ne postoje dva ista oka u glavi, tako ni dva psa, štenca. Te male pufne se razlikuju po karakteru, potrebama, instinktu, genima, željama i treba sve to razumeti i upoznati njihovu ličnost, da bi im se učenje i dresura prilagodila.

slika25 Moj budući najbolji prijatelj

Štene od dve-tri nedelje staje u dlan

Kada dođu na svet, oni su nežne i ranjive krznene loptice. Oči i uši su im zatvorene, slepljene do druge, treće nedelje života i nemaju zubiće. Mnogo mirnog sna im je potrebno, jer se i dalje razvijaju i ne treba ih drmusati, premeštati, gnjaviti, cmakati, drndati. Od treće nedelje prestaju da puze i počinju da se igraju sa drugim štencima u leglu. Tada im rastu i prvi mlečni zubi, razvija se čulo njuha i počinju da laju. Ukoliko ste psa našli ili usvojili u ovom periodu (što nije preporučljivo), moraćete mu posvetiti više vremena – upoznavati ga sa igrom, zvukovima, materijalima, upoznavati ga sa životom, korak po korak.

slika33 Moj budući najbolji prijatelj

San je najbitniji

Ne preporučuje se odvajanje šteneta od majke do osme nedelje, jer u ovom periodu uči od nje bitne stvari. Uči kako se ponašati u sukobu i igri sa drugim psima, u situacijama u koje upada, prema ljudima  i što je najbitnije uče da grizu, preciznije – koliko jako, a da ne upadnu u nevolju. Takođe su razigrani, ali ne treba ih forsirati niti dozvoljavati da preteruju. I dalje im je potrebno dosta sna. U ovom periodu bi ih trebalo vakcinisati i očistiti od parazita. Ukoliko planirate da usvojite psa, odvajajte ga pomalo od legla, da bi se lakše naviklo i da ne bi bilo problema kada ga ostavljate samog. Majka ih polako odvaja od sise i tada im treba ubaciti granule (potopljene u toplu vodu) u ishranu. To i dalje ne znači da su spremni sa vama da pođu kući, i dalje su mali.

slika 422 Moj budući najbolji prijatelj

Gde god štene zaspalo, treba mu obezbediti miran san

Idealan period za odvajanje šteneta iz legla i odvođenje u novi dom je između drugog i trećeg meseca, u zavisnosti od vrste psa. Kod manjih rasa je bolje da ostanu sa majkom do dvanaeste nedelje.

slika 517 Moj budući najbolji prijatelj

Novog člana porodice treba upoznati sa kućnim pravilima

Veoma je važno da se radi sa psom u ovom periodu. Nije najveći problem izabrati mu ime. Takođe, vrlo bitna stvar je ukoliko pas pogreši ne treba ga zvati po imenu (već – “fuj to”, “ne” ili neka druga komanda), jer će biti u konfuziji kada njegovo ime znači dozivanje, a kada prekorevanje. Treba ga upoznati sa što više mirisa, zvukova, igara. Dešava se da se plaše svačega, čak i svoje senke, ne treba tome pridavati značaja i tetošiti ga, ali i ne treba ga gurati u situacije gde je prestravljen. To je period gde se upoznaju sa strahom i treba ga prevazići. Štene je i dalje osetljivo, dok god ne postane imuno i prođe revakcinacija i nije pametno izlagati ga parkovima i drugim psima.

Po usvajanju ga što pre treba odvesti kod veterinara, radi provere zdravstvenog stanja. Takođe se možete i raspitati, postoji i zdravstveno osiguranje za pse.

Odvajanje od majke može dovesti do toga da se pas zalepi za vas, i to treba regulisati, da ne bi postao apsolutno zavisan od vas, da ga ne možete samog ubuduće ostavljati.

slika 06 Moj budući najbolji prijatelj

Ne kupujte, usvojite štene, biće možda zahvalniji od rasnog

Prvi put kada dovedete štene u kuću, odmah ga odvedite do mesta koje ste mu namenili za nuždu da biste i sebi i njemu olakšali mučnu fazu “opet je overio tepih”. Ne treba mu dati punu slobodu, što se prostorija u kući tiče, bar dok se ne privikne. Naravno, pod i druge površine treba da budu čiste, bez nepotrebnih stvari koje bi ga izazivale da gricka, glođe, raznosi stvari po kući i slično. Pomalo ga treba ostavljati samog, da se navikne. Svežu vodu treba imati uvek, a hranu kad mu poslužite, da se ne bi igrao sa njom, razvlačio svuda. Treba ga izvoditi češće, naročito kad se uznemiri i zamišljeno njuška pod, da se navikne da izvršava nuždu napolju ili na mestu koje ste odredili. Dok su mali, na pola sata-sat vrše nuždu preko dana i jednom do dva puta noću. U ovom periodu se štene mora navići da pravila postoje i mora naučiti šta sme, a šta ne.

slika 710 Moj budući najbolji prijatelj

"Tako ti i treba kada me ostaviš samog"

Od četvrtog meseca štene ulazi u predpubertetsku fazu. Imaće problema sa autoritetom. Pokušavaće da se pobuni, da odbije poslušnost, gricne, zbriše. Važno je ostati dosledan pravilima koja su postavljena, a ne “fuj to”, pljas po guzi, pa posle pet minuta njegovog insistiranja dopustiti mu to što je naumio, jer je slaaadak i gleda vas onaaakoo.

Do sada je primio sve vakcine, kao i protiv besnila, tako da može u šetnju, upoznavanje i druženje sa drugim psima i novu fazu učenja šta sve ne sme da se na ulici dira i kako da se ponaša. Mlečni ispadaju i rastu pravi zubi, tako da počinje opet faza grickanja. Treba mu obezbediti dosta neuništivih igračaka, prostora za igru i pažnje, da ne usmeri svu svoju energiju u destrukciju papuča, nameštaja i pragova.

slika 810 Moj budući najbolji prijatelj

Učenje kroz igru

Do deset meseci će ženke dostići svoju punu veličinu i vremenom ići u širinu, dok će mužjaci (zavisno od rase) dostići oko ¾ svoje ukupne veličine. Veće rase su adolescenti i do druge, treće godine života, dok manje rase oko trinaestog meseca počinju da se smiruju. Mladi pas je i dalje u pubertetskoj fazi – testiraće vaše granice i strpljenje. Idealno vreme za dresuru, profesionalnu. Poželjno je da se ishrana sastoji od dva do tri obroka. Neki psi dostižu polnu zrelost i pre osmog meseca, ukoliko ne planirate da parite psa, pametno bi bilo sterilisati ga i izbeći moguće probleme u budućnosti, što je veoma bitno kod ženki, i to pre prvog teranja. Dešava se da opet uđu u fazu straha od određenih stvari i kao ni kad su štenci ne treba ih tetošiti, već pomoći da je sami prevaziđu.

Nakon godinu dana, a nekad i pre, javljaju se urođeni instinkti – odbrana, napad, agresivnost, kao i posesivnost, ljubomora. Sam pas je iznenađen i ne zna kako sa time da se nosi. Ne treba ih podržavati, već korigovati na vreme, da kasnije ne bi dolazilo do ekscesa.

slika 09 Moj budući najbolji prijatelj

U ovom dobu, štene je postalo mlad, ali odrastao pas

Pas jeste najbolji čovekov prijatelj i po mnogima služi da se mazi, voli, šeta, kupe devojke, ali ne treba ga uzimati ukoliko nemate vremena da mu se posvetite (šetnja, druženje i igra) i naučite ga svemu što je njemu, a i vama potrebno da bi ste zajedno mogli da funkcionišete.


Iva Lekić voli podjednako da komplikuje i pojednostavlja, čvrsto veruje svom instinktu i ne daje obećanja, jer zaboravlja… Ima skoro savršen odbrambeni mehanizam protiv primitivnih oblika života koji nas okružuju. I dalje ne zna šta će biti kad poraste.

Comments