MG 4936 Moj stil: Marija Iva Đorđević WANNABE MAGAZINE: Šta je po tvom mišljenju stil?

MARIJA IVA ĐORĐEVIĆ: Stil je ono po čemu smo prepoznatljivi.

Kako si izgradila svoj stil?

U mom poslu, stil je nešto što se gradi godinama. Moj stil predstavlja kombinaciju srpskog porekla i francuske prefinjenosti, sa primesama rock’n’roll-a.

Kako je život u Parizu i Ženevi uticao na njega?

Pariz je tu imao presudnu ulogu jer mi je pružio širinu, lepotu na svakom koraku i milion mogućnosti da se oblačim na meni svojstven način.

Koji je tvoj omiljeni brend?

Moj omiljeni brend je Chanel, od garderobe preko nakita, pa do parfema. Vrhunac elegancije!

Koji je omiljeni komad odeće iz tvog ormana?

Pošto sam okorela kupoholičarka, to je uvek poslednji komad odeće koji kupim i koji baci senku na svu ostalu garderobu. Trenutno je to jedna suknja u stilu 50-ih.

Bez čega ne izlaziš iz kuće?

Bez mog prstena koji sam dizajnirala za Piaget iz Possession kolekcije.

Zašto si odlučila da se baviš dizajnom nakita?

Ideju o dizajnu nakita mi je dala moja profesorka slikanja, čije sam časove dugo pohađala u školi Mali Monmartr. U mojim slikama se uvek primećivao osećaj za detalje. Znala sam oduvek da ću se baviti nečim vezanim za umetnost, ali me je ona usmerila ka nakitu.

Kako je počela tvoja karijera u Piaget-u?

Sasvim slučajno i neočekivano. Posle umetničke škole za dizajn nakita sam se upisala na Sorbonu na istoriju umetnosti i nisam imala nameru da se zaposlim, ali sam ipak otišla na intervju u Ženevu kad je Piaget tražio mladog i talentovanog dizajnera, više zbog toga da posetim sestru koja je tamo živela nego zbog zainteresovanosti za posao. Ali posle tog sastanka znala sam da mi je tu mesto, kao što su i oni znali da sam ja to što oni traže.

Gde pronalaziš inspiraciju za svoj rad?

U mojoj glavi i svemu što vidim oko sebe.

Da li si imala prilike da dizajniraš nakit za neke poznate ličnosti?

Nakon što sam se zaposlila u Piaget-u, moj prvi projekat je bio da osmislim prsten za Silvestera Stalonea. Piaget je inače sponzor “Spirit Awards” u Los Anđelesu i tom prilikom mnoge zvezde nose moje kreacije.

Koji su tvoji planovi za budućnost?

Razni, ali uglavnom se sve svodi na to da jednog dana osnujem svoj brend nakita.

Šta misliš o modi u Srbiji?

Moda u Srbiji je interesantan spoj trendova sa zapada, ali na srpski način. Dok Francuskinje smatraju da je vrhunac golotinje ako pokažu jedno rame, Srpkinje vole da pokažu mnogo više. Svet je danas postao mali i svi se isto oblače, pa ne bi bilo loše da se bar malo razlikujemo.

Koje greške devojke najčešće prave pri oblačenju?

Mislim da koriste previše nepotrebnih detalja.

Šta bi preporučila devojkama u Srbiji, šta da “ukradu” iz stila Ženevljanki ili Parižanki?

Iz stila Ženevljanki baš ništa, ali od Parižanki bi mogle da “ukradu” malo jednostavnosti i spontanosti.

Šta dečko mora da ima da bi te privukao?

Mora biti intelektualac sa smislom za humor.

Idealan muškarac je?

Ne postoji!

Omiljeno mesto za izlazak u Beogradu?

Svaki put kad dođem u Beograd neko novo mesto je popularno. Ali uvek stignem da odem do Pastisa. Imaju dobra vina i odličnu muziku.

Šta misliš o noćnom životu u Beogradu?

Mislim da je postalo previše komplikovano da se izlazi s obzirom da treba rezervacija za svako moguće mesto, od kafića do kluba. Ali ako se to izuzme Beograd je sjajno mesto jer pruža razne mogućnosti: od vinarije za početak večeri, preko klubova za poziranje, do kafane za kraj i na sve to pekara pre odlaska kući. Meni je to omiljeni deo!

Šta voliš, a šta te najviše nervira u Beogradu?

Beograd je jedan od retkih gradova koji još uvek ima dušu i koji na proleće miriše na lipe. A nerviraju me bahatost i primitivizam koji se nažalost i dalje često sreću.


Mia Pešić je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Uživa u šopingu, putovanjima i ispijanju kafa sa prijateljima. Zaljubljenik u modu, kolekcionar cipela i veliki poštovalac Karla Lagerfelda. Beskompromisni borac protiv ”fake” stvari, prirodnog krzna i kariranih stolnjaka. Omiljena rečenica: “In order to be irreplaceable, one must always be different.”

Comments