Ništa me na svetu ne nervira kao fraza summer body. Naravno da je svako telo summer body, ali me ne nervira zbog toga što aludira da postoji određeni kalup u koji treba da smestimo naša tela kako bi ona adekvatno izgledala za vreme leta. Ne. Nervira me jer je ta rečenica uspela da mi se nesvesno ušunja u um i dozvoljavam joj da mi njime hara.

Verujem da postoji mnogo više ljudi koji nisu potpuno samouvereni kada je u pitanju fizički izgled. Jer, kada pokrenemo konverzaciju svako će na sebi pronaći nešto što mu se ne dopada. I to je u redu. Možda nešto nije po našem ukusu, ali je potrebno to da prihvatimo onako kako jeste. Lično imam ne tako ravne, da ne kažem potpuno krive, zube i gleđ im je vrlo oštećena. To je posledica korišćenja kortikosteroida u periodu kada sam bila baš mala i prosto, nikada se to neće promeniti. Ali, o tome nisam mislila sve do perioda dok me u školi nisu zbog toga zadirkivali. Posle toga sam postala vrlo svesna svojih zuba.

Već sam jednom pisala o tome da muškarci mnogo više komentarišu izgled devojaka, ali i muškaraca, nego što to rade žene i veoma čvrsto stojim pri tome. Ne znam ko je vama rekao da vaše telo nije seksi ili da treba da bude sitnije ili krupnije, ali baš sumnjam u to da je muškarac. U kući se češće desi da mi brat ili otac skrenu pažnju na to da sam se ugojila nego što to rade majka ili drugarice.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели anya (@_nedaleko)

Jedan period svog života sam se družila sa jednim tipom koji je, u međuvremenu, počeo da se loži na mene. Meni je uvek bio simpatičan, ali nekako ne na taj način. Kako smo često blejali, dešavalo se da me je video u različitim izdanjima. Tako me je jednom video u svetlom džinsu dubokog struka i, želeći da mi da kompliment, rekao kako mi super stoje te pantalone, u njima nisam buca.

Za sebe nikad nisam smatrala ni jedno ni drugo, niti da sam gojazna, niti da sam mršavica. Iako sam imala periode kada sam bila oba. Ali, onda kada sam bila mršava i kad mi je lice izgledalo potpuno ispijeno, a grudi uopšte nisam imala, tada mi je majka skrenula pažnju na izgled, kao i drugarica.

One su se zabrinule, jer je moje telo uglavnom veoma popunjeno, iako mi kilaža dosta varira. U zavisnosti od toga koliko jedem i koliko treniram – tako i izgledam. Ali, njihov komentar zaista jeste bio na mestu, izgledala sam podbulo i jasno je bilo da nešto nije u redu.

Upravo zbog toga kako obično izgledam, njihova zamerka ima potpunog smisla. S druge strane, kada se žena ugoji i kada to neko prokomentariše, čak i oni koji žele da odbrane žensko telo, s namerom da drugima stave do znanja da nije njihovo da komentarišu, oni izmišljaju izgovore kao što su – možda ima nekih zdravstvenih problema, pa se zato ugojila – kao što uvek imam potrebu da kažem da moji zubi imaju flekice jer sam primala određenu terapiju kad sam bila mlađa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели anya (@_nedaleko)

Uz dužno poštovanje svima koji su se ugojili jer piju određene lekove ili slično – ugojila sam se jer sam jela. Da, volim hranu i uživam u njoj. Nekada se manje krećem i ne uspevam baš uvek da treniram, pa se sva ta hrana skladišti u moje telo. U periodu života sam kada shvatam da sam uvek mršavila jer su me drugi voleli mršaviju, a ja se nekako nisam mnogo pitala.

Kako to da se ja ne pitam kako treba da izgledam? E, pa, pitam se. Mojih 3 kilograma viška nisu ničiji problem. Zapravo, nisu nikakav problem. Sve je u redu i sa mojim telom i sa mnom. I summer body je samo koncept koji su smislili marketinški menadžeri koji su želeli da prodaju svoje suplemente za mršavljenje.

Summer body ne postoji, tvoje telo je spremno da ide na plažu ili bazen, da se sunča i da se odmara, jer mu je odmor preko potreban. A uz plivanje svako telo izgleda kao da je isklesano, tako da ne brini, taj kilogram viška koji nisi imala prošle godine u ovo vreme će nestati za tili čas. Čak će ti posle i nedostajati.

Naslovna fotografija: instagram.com/_nedaleko

Milica Antić

Comments