Često ste nesigurni, nezadovoljni i sumnjate u sebe, pitajući da li se šta vam je promaklo u životu, da li biste bili bolja ili drugačija osoba da ste u kriznim momentima doneli drugačije odluke, da ste uradili ono što niste ili da niste uradili ono što jeste… Zato su momenti u kojima shvatate da ste prava osoba, na pravom mestu, dragoceni.

Kad izgubite prijateljstvo shvatate da niste stekli neprijatelja

Odrastanjem i sazrevanjem pronalazite svoj put i otkrivate da pojedine osobe sa kojima ste mnogo toga delili u mladosti imaju put koji ih vodi daleko od vas i da se sve više udaljavate. Neka prijateljstva se spontano gase, druga se prekidaju kroz sukob i lome vam srce. Ali, vi osećate da ćete uvek biti zahvalni za vreme koje ste delili i da ćete bivšem prijatelju uvek želeti sve najbolje – kao što i sebi želite sve najbolje.

Kad shvatite da ne morate da budete najbolji da biste bili srećni

Mnogi ljudi drže sebe daleko od zadovoljstva i sreće idejom da će biti srećni tek kad ispune određene ciljeve i dostignuća. Shvatanjem da je sreća nešto što se juri, osvaja, zaslužuje. Kada otkrijete da je ovo obrazac koji mnogima uništava životnu radost i koji naprosto nije istinit, moći ćete da se opustite i da uživate u trenucima sreće i ispunjenosti, iako još niste ostvarili zacrtane ciljeve. Kada shvatite da možete da budete srećni takvi kakvi ste, sa onim što imate i da ćete nastaviti da učite i otkrivate do kraja života, napravili ste još jedan veliki korak ka samoprihvatanju i samoljubavi.

Kada shvatite da nema potrebe da se sa nekim takmičite

Konkurencija ne postoji i nadmetanja i takmičenja koja održavaju „sportski duh“ služe osnaživanju ega i održavanju one primitivne energije u ljudima, koja se iskazuje kroz borbu i osvajanja. Kad shvatite da postoji potpuno drugačiji koncept od borbe, sveobuhvatan koncept ljubavi, prihvatanja, opraštanja, zahvalnosti, otkrivate da ste jedinstveni takvi kakvi ste i da vam niko nije „smetnja“ i „konkurencija“. Svako ima svoje mesto i svako ima nešto posebno i specifično da ponudi svetu. I svako je dužan da to čini.

Kada shvatite da svaka situacija ne zahteva vaš odgovor

Emocionalno inteligentne osobe imaju sposobnost da identifikuju vrste situacija i okolnosti koje zaslužuju njihovo angažovanje, vreme i energiju, kao i situacije u kojima je najbolje ostati neuključen i distanciran. Kad vam uspe da se ne bacite srcem u svaku situaciju u kojoj osećate nepravdu, koju biste mogli da ispravite ili ublažite svojim učešćem, kad shvatite da su i drugi jednako odgovorni i sposobni za rešavanje problema kao i vi, bićete iznenađeni i zadovoljni sobom – jer to je još jedan obrazac koji ste promenili, još jedan korak ka svojoj autentičnosti i samoostvarenju.

Comments