Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

U jednoj, da kažem, neprimerenoj kafani, nedaleko od vranjanske Glavne pošte okuplja se mehanska elita. Kad biste samo znali šta sve možete čuti o kulturnom establišmentu? Kao na primer: ko je s kim u kombinaciji, koja novinarka ima najbolju zadnjicu, da li je neko “prepisao” slovo velikog novinara na lokalu… i bogzna šta još.

Sve to ne bi bilo toliko čudno kada biste u kafanici videli bar jednu ženu. Ne!

Ovo polupijano carstvo sa nazivom “Moravče” posećuju isključivo muškarci – neki uđu samo da prepričaju poslednji čaršijski trač, dok drugi sede i banče satima. Vesti se u ovoj birtiji brže šire od onih na radio-talasima.

Čaršiju je nedavno uzdrmala predstava “Neću da platim, ne mogu da platim”, rađena prema tekstu nobelovca Darija Foa (Dario Fo), a u režiji Saše Stojkovića.

Jedan tip, grmalj od čoveka, setio se da tekst velikog umetnika, koji je život posvetio pozorištu, preinači u morbidnu komediju na lokalnom dijalektu.

Možete li da zamislite našta liči jedna takva lucidna “kreacija”?!

Nego da se vratimo u kafanu. Premijera predstave je malo zagolicala kulturnjake, koji se tobož bave kulturnom politikom sa minimum novca, digla se fama oko finansijera predstave, prođe jedan dan i posle kao da se nije desilo baš ništa.

Niko nije poneo oreol slave. Bilo kakve slave. Jer srpska javnost veliča upravo ovu malo izmeštenu popularnost. Preradi nobelovca na svoj način i šta te briga. Ionako nemaš kritičku javnost, odnosno dozvoljeno je da svako svakog kritikuje.

Završi se priča oko predstave. Ispljuvaše se svi redom – i oni koji se vole i oni koji ne mogu očima da se vide. Sad je na red došla pomalo tužna istina.

Kako u gradu koji je iznedrio velikana u književnosti organizovati “Stare dane” na moderan način?

Tako što ćete pozvati najbolje pevače eks jugoslovenske scene i “zaplesati” na DJ-ing Marka Nastića.

Eto vam kulture, dragi moji. Bora Stranković je samo imao zbirku pripovedaka “Stari dani”. Sve ostalo je ostavio novim pokolenjima.

E pa, o ovome se u “Moravčetu” pričalo danima…

Kad bi svako radio ono za šta se školovao, valjda bi ovo društvo imalo malo lepšu sliku.


Biljana Dimčić je diplomirani politikolog za novinarstvo i komunikologiju. Naučila je mnogo toga na Fakultetu politickih nauka i isti bi upisala ponovo. Odnosi s javnošću su joj strast. Veruje da politika i moda imaju nešto zajedničko. Fakultet informacionih tehnologija, gde je radila kao PR menadžer,  ostao u lepom sećanju. Internet je mnogo stvari, ali i revolucionarna pojava modernog doba. Ne voli površnost, misteriozna u svojoj suštini, prema njenom mišljenju – stil je sve.

Editors choice