Između zlatnih ramova se još krije i priča o ženi, uopšte. Naime, gledajući u broj njegovih muza i bezbrojnih slikanih verzija svake od njih ponaosob, dizajner je dalje svoju inspiraciju razvio oko pojma žene i zamisli nad istom. Takođe je i deo kreacija izradio oko Pikasove ljubavi prema koridi i to iz perspektive koja približava utisak o prolaznosti života, ali i istovremeno, umetnikovih čestih prilika u kojima je dolazio u posredan dodir sa smrću. Ovoj tematici je Skot dodatno dao prostora iz još jednog razloga. Naime, i sam Franco Moschino je koridu i matadore neretko koritsio kao inspiraciju u svojim kreacijama, upravo zbog te prolaznosti života, na koju koncept koride i život jednog matadora podsećaju. Čak i sam Pikaso u svom bogatom opusu ima dela posvećena ovoj tematici.

Skot se još bavi i kubizmom i apstrakcijom, koristeći pritom gitaru kao vodeći simbol ovog segmenta. U reviji se još pojavljuje i jedna nekonvencionalna kreacija venčanice, ali u dizajnerovoj ediciji, naravno da osikava dualizam, od kojih jednu stranu svakako simboliše i nadimak Paloma, kojim je Pikaso oslovljavao svoju ćerku. Haljina je bela i izrađena je od nabranog šifona i šljokica sa konstrukcijama oko predela torzoa što celokupnoj kreaciji daje anđeoski efekat.

Što se samih kreacija tiče, Skot je ispratio trendove karnera, naglašenih rukava i forme ženskih odela i mantila, ali u originalnom ključu. Novosti nam iz njegovog rukopisa stižu preko korseta i jedinstvenih krojeva podređenih tematici, na vrlo sličan način na koji to slavni Pikaso podređuje pojam realnog prikaza u svojim umetničkim delima. Poigrava se još i sa simetrijom, a kolorit je birao po ugledu na one koje Pikaso koristi kroz periode svog stvaralaštva.

Naslovna fotografija: instagram.com/moschino

Nevena Vujović

Comments