5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Motivacija je skup različitih procesa koji nas usmeravaju, podstiču da napredujemo i održavaju našu želju da uspemo u nekom cilju. Ona je jako važna pošto nas vuče napred u životu i pomaže nam da ostvarimo svoje zamisli. Kao ljudima, svojstveno nam je da imamo određene potrebe, koje nam zatim postaju želje, a koje u nama bude neku vrstu reakcije i pokreću nas na akciju. Ako uspemo u toj akciji, kao rezultat javlja se zadovoljstvo, kome svi težimo.

Različite ljude motivišu različite stvari, ali najpoznatiji faktori motivacije su lični razvoj, napredovanje, odgovornost, priznanje i postignuće, naravno pod uslovom da su zadovoljene osnovne potrebe: fiziološke, za sigurnošću, za pripadanjem i za poštovanjem (Maslovljeva hijerarhija potreba).

Da bi nas motivacija vodila u smeru u kom želimo najbitnije je da odredimo prave ciljeve, koji mogu biti teški, ali ne smeju biti nerealni. Možemo da posmatramo referentnu osobu koja je već postigla to čemu mi težimo i da se na svom putu upoređujemo sa njom, ili joj zatražimo savet, ali samo u cilju skretanja pažnje jer sami treba da znamo šta želimo i ka čemu idemo i niko ne može to da sazna za nas.

Vrlo je zanimljivo obratiti pažnju na to šta motiviše ljude u različitim zemljama. Dok se u Japanu dosta cene identifikacija sa organizacijom, međuljudski odnosi i dobrobit države, u Evropi su sigurnost posla, plata i mogućnost napredovanja glavna motivacija na poslu. Slažemo se da nas motivišu drugačije stvari, ali opet svi nekada mučimo muku kako da održimo motivaciju. Dakle:

  • FOKUS – Veoma bitan. Nemojte rasipati pažnju i energiju na sve strane. Odredite prioritete, odlučite kako ćete najefikasnije i najefektivnije odraditi taj zadatak i tek kada ga odradite kvalitetno, pređite na sledeći.
  • OKRUŽTE SE USPEŠNIM LJUDIMA – ”S kim si, takav si”. Ako su oko vas uspešni ljudi, zadovoljni sobom i svojim poslom, oni će vas najbolje motivisati da se i sami pokrenete i istrajete u svojim zamislima.
  • RECITE DRUGIMA NA ČEMU RADITE – Kada podelite svoje planove sa bliskim ljudima, bićete odgovorniji za njihovo izvršenje.
  • IZBEGAVAJTE LJUDE SA NEGATIVNOM ENERGIJOM – Postoje ljudi u svačijem okruženju koji su energetski i emotivni vampiri. Sigurno znate nekoliko takvih. Na primer ona drugarica koja vam nudi čokoladu baš kada ste na dijeti, ili onaj prijatelj koji vas zove u klub baš kada sutra ustajete rano da odradite bitan posao. Najbolje je ignorisati ljude koji svesno ili nesvesno pokušavaju da šikaniraju vaše planove, samo zato što oni sami nisu sposobni da tako nešto ostvare.
  • RADITE ZADATAK PO ZADATAK – Niko ne može da radi nekoliko stvari u isto vreme kvalitetno. Čak i procesori naših kompjutera samo naizgled rade više stvari istovremeno. Ako podelite aktivnosti na manje delove, lakše ćete izgurati do kraja.
  • PRESTANITE DA ČITATE OVO I POČNITE DA RADITE NA OSTVARENJU SVOJIH CILJEVA – Lepo je što čitate tekstove o motivaciji, pohvalno je što vas zanima usavršavanje, ali bez obzira što sve to znate, stvari se neće uraditi same za vas.

Jovana Miljanović je, pre svega, veliki sanjar. Piše pesme, priče i svoj neobični blog. Oseća potrebu da uvek bude u toku sa najnovijim informacijama iz sveta – kako bitnim, tako i nebitnim. Živi za putovanja, druženje, modu, umetnost i ukusnu hranu. Omiljeni citat: “Per aspera ad astra”. Spremna na sve da ostvari svoje snove.

Editors choice