Grupa Maroon 5 posvetila je svoj najveći hit, a ujedno i jednu od najboljih pop pjesama desetljeća, pjesmu “Moves Like Jagger”, frontmenu grupe The Rolling Stones, Miku Džegeru (Mick Jagger). Kada bi se neka pop-rock skupina s naših prostora odlučila za sličan potez, uvjereni smo da bi vesela doskočica o pokretima sarajevskog slavuja Zdravka Čolića garantirala podjednak uspjeh na području Balkana.

rockroll mick jagger Moves like Čola

Osjećate li seksualno uzbuđenje pri pogledu na ove usne?

Miku je 69, a Zdravku skoro 61 godina. Vjerovala sam da muškarci u tim godinama žive uz pomoć mlađe ženske partnerice i Viagre. Ne znam za Mika, ali energija Zdravka Čolića mjeri se brojem žena u dvorani u kojoj nastupa. Troipolsatni spektakl emocija, plesa i energije i mene je prije tri godine ostavio doslovno – bez daha. Sjećam se da se na tom koncertu voda prodavala u nenormalnim količinama kao da je nastupilo sušno razdoblje, a djevojke su proslijeđivale maramice jedna drugoj kako bi obrisale znoj sa čela i hm…grudi, dok je Zdravko samo vikao “Ajmoooo!”

U dvorani je tada bila najveća koncentracija estrogena (i grudnjaka na pozornici kao u prodavaonici Victoria’s Secret) kojoj sam u životu prisustvovala, kakvu je izazvao i Željko Joksimović, s time da je Željko, ipak, puno mlađi i iza sebe ima upola manje staža nego legendarni Čola. S druge strane, jedan Željko Samardžić u istoj toj dvorani održao je koncert s jednom kazališnom atmosferom. Onda pak kad dvoranu puni hrvatski ponos, Mišo Kovač, dobit ćete jedan neobični “svi pjevaju, a on vas ne čuje” – statični ugođaj. U čemu je Čolina tajna? Znate kako glazbeni stručnjaci vole reći da nekome na pozornici potpuno vjerujemo? Žene vjeruju Čoli, vjeruju da “nikada neće biti kao njegova mati”, “da su mu u krvi”, i da je baš svaka među njih 20 tisuća u dvorani “jedina od svih”.

Ne znam kakve reakcije kod žena izaziva Mik Džeger na svom koncertu, čija usta nikako ne zovu na poljupce, ali sigurno ispod njegovih spotova na YouTubeu nećete naći ovakve komentare:

“Čola, oplodi mi ženu, platit ću ti!”

“Ej ljudi, šta je Čola p*** po***, mi nećemo za 30 života!”

“Kakav šmeker, kad ostarim ću Čola da budem!”

I dok su “Lokice” možda satima uvježbavale svoje plesne korake, neki njegovi legendarni potezi djeluju koliko savršeno uvježbano, toliko prije svega i prirodno. To mu je u krvi.

Pogledajte samo sljedeći nastup. Dok savršeno interpretira bez imalo “falša”, (zaustaviti na 3:28) ležerno stavlja ruku u džep kao da šeta gradom nakon nedjeljnog ručka:

Koncertna euforija počinje već kod prve pjesme, obično je to stari hit “Produži dalje”, kad Čola na pozornicu istrči kao mladić u najboljim godinama. Uz pjesmu “Čija je ono zvijezda” imate nekoliko minuta dok Čola održava najavu da se uskladite sa ljudima oko sebe i uhvatite lagani ritam “lijevo-desno”, pa malo brže uz skok uz dio “ri-ba-ra-ba-ram”. Ruke u zrak za vrijeme cijele pjesme, a ako vam prostor omogućava, smijete i poskakivati u laganom trku kao Čola.

Picnik collage18 Moves like Čola

Leti Čola, lete medvjedići

Nakon pola koncerta, uz bočicu vode kraj sebe, sačuvajte svu energiju za ples uz pjesmu “Merak mi je”. Upozorenje: u vrhuncu najveće euforije počinje gađanje plišanim igračkama i donjim rubljem. Na vama je da se svakako rješite viška odjeće i ubrzate u lagani latino ritam sa Čolom koji već suptilno briše znoj sa čela.

Uz “Čaje šukarije” utegnut ćete trbušne mišiće u samo tri minute, a uz “Glavo luda” razgibajte noge kao da ste na steperu. On je sve samo ne “Loše vino”, o kojem pjeva. On je, kao ono pravo skupocjeno vino – što stariji, to bolji. Vjerujte mi, nema bolje teretane, aerobica ili fitnessa od tri sata koncerta najvećeg šarmera s područja bivše Jugoslavije.

O emocijama, suzama i onom osjećaju kad ti se naježi koža uz “Zagrli me” i “Ej, draga draga” nekom drugom, manje plesnom prilikom.

Do tada, Miče Džegeru, ti nikad nećeš biti kao Zdravko Čolić.


Andrea Kljajić je studentica prava, provincijalka pod svjetlima velegrada, kozmopolit otvorenog srca i uma, serijski monogamna ovisnica o ljubavi, zaljubljenik u poeziju Miroslava Antića, gracioznost Audrey Hepburn i filozofiju Jean Paul Sartre-a. Ona je vječiti sanjar inspiriran pisanom riječi i ostarit će u kutiji modnih časopisa, knjiga, CD-a i cipela.

Comments