Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Kad muškarac leti on je supermen, kad žena leti ona je veštica

Kad muškarac leti on je supermen, kad žena leti ona je veštica

1/2

Od Ikara na ovamo, shvatili smo da čovek nije ‘tica, ali nismo prestali da gradimo mitove o letenju i da sežemo nebu pod oblake u mislima, osećanjima, u avionima i raketama. Jedino što u kolektivnoj svesti nismo makli mnogo dalje od herojstva i požrtvovanja muškarca koji leti, pa makar se spržio i survao i od ideje da žena može leteti jedino na metli. A kao takva, zna se šta je. Veštica. I zna se šta joj sleduje. Lomača.

Leteći muškarac biva kažnjen propašću, jer želi da dosegne Boga i da zauzme mesto koje mu ne pripada, a Ikar je simbol ega naduvanog poput balona, koji drsko uzleće i biva probušen i bačen na zemlju, gde pripada. U realan svet. Odatle, u modernom mitu uzleće poput Feniksa iz sopstvenog pepela u kostimu Supermena, muškarca koji je svoj ego, svoju moć i svoje težnje stavio u službu sirotog, puzećeg sveta, kome, sve u svemu i nema neke pomoći.

superman Kad muškarac leti on je supermen, kad žena leti ona je veštica

Ženskih letećih heroina nema. Ne može to ljudski um da zamisli, a što ne može da zamisli, ne može ni da proda. Ženi pripada metla i kraj. Doduše, Hari Poter je prilično objedinio metlu i prodaju, ali ako je to metlu učinilo simpatičnom, ni malo nije doprinelo simpatiji prema ženskom letenju. Hermiona je u toj priči sva nekako veštičava, koliko god da je pametna i dobronamerna. Žensko je to.

Ima suštinskog razloga za rodnu i herojsku izopštenost letećih žena. Heroji su mit. Ikar je mit. Supermen je mit. Oni su izmišljeni. Oni su simboli.

Za razliku od njih, veštice su stvarne, pa makar i da nikad nisu pipnule metlu u životu. Mit je da su zle. Nisu uvek. Često jesu, naravno, ali nisu sve. Ima veoma prosvetljenih veštica i veoma savremenih i veoma plemenitih. Ne koriste menstrualnu krv i slepe miševe, lete avionima i brinu se o svojoj porodici, poslovne su i uspešne.

Editors choice