U opisu knjige Džona Grina “Krive su zvezde” stoji da je to knjiga koja je rasplakala čitav svet. A mi dodajemo da je to jedna od onih knjiga koju nećete moći da ispustite iz ruke dok ne dođete do poslednje strane i zaklopite korice. Ovo je ljubavna priča o dvoje tinejdžera koji se sreću pod veoma teškim okolnostima. Bolesna Hejzel u grupi za podršku obolelima upoznaje Ogastusa Votersa i nova priča može da počne. I dok čekamo da ekranizacija ovog romana stigne u bioskope za nekih mesec dana, dajemo vam razloge zbog kojih obavezno morate pročitati knjigu pre nego što pogledate film.

Krive su zvezde Must Read: Džon Grin Krive su zvezde

Nije tipična ljubavna priča

Iako postoji mnogo knjiga koje govore o tinejdž ljubavi, ova se razlikuje po tome što oba glavna junaka boluju od karcinoma. Svi znamo da zaljubljivanje može da bude veoma teško, a kada čitate o likovima koji se pod potpuno drugačijim okolnostima gube jedno u drugom, prepuštate se emocijama i suza suzu stiže.

Ogastus Voters

Sigurni smo da će vam se svideti ovaj hrabar, brižan mladić i pomalo pametnjaković. On zaista uživa u svetu koji ga okružuje i vidi lepotu u svemu, uprkos činjenici da je invalid i ima samo jednu nogu. Ogastus je junak ove priče, ali za razliku od drugih ljubavnih romana, ovaj mladić je prikazan i sa svim svojim manama.

Džon Grin je fantastičan

Ukoliko ste pročitali njegovo delo “U potrazi za Aljaskom” znate da je odličan pisac, a ako niste, šta čekate? Njegovi opisi su toliko živi, a citati vas vode duboko u um svakog junaka. Uspeo je da jednostavnu priču na veoma lep način pretvori u pravo umetničko delo.

Knjiga pre filma

Obavezno pročitajte knjigu pre nego što pogledate film. “Krive su zvezde” (The Fault in Our Stars) stiže u bioskope ovog juna, a u glavnim ulogama naći će se sjajna Šejlin Vudli i mladi Ensel Elgort. Jedna od najvažnijih stvari kod čitanja knjige pre gledanja filma jeste ta što možete sami kreirati likove po svojoj želji, pre nego što pogledate kako je neko drugi to učinio umesto vas.

Nasmejaće vas

Iako je ovo u osnovi jedna tužna priča, ima dosta momenata koji će učiniti da se smejete. Ne radi se o očiglednim šalama i standardnom humoru, već o ironičnim opisima koje Džon koristi u ovom romanu. Način na koji opisuje nekog lika ili komentar koji daje učiniće da vam se lice ozari.

Ali će vas i rasplakati

Sigurni smo da će se smeh i suze smenjivati… možda ovo drugo malo češće, s obzirom na temu samog romana. Biće tu suza tuge i suza radosnica, ali to i jeste ono najbolje od svega. Likovi su toliko dobro prikazani da kada oni plaču i ti plačeš zajedno sa njima, potpuno se uživevši u njihov svet.

Roman je prelep

Ukoliko vas nismo nijednim razlogom podstakli da pročitate ovo delo, onda ga bar uzmite jer je zaista prelepo. Ono nas uči da život ne mora da bude savršen da bismo ga voleli. Ovo je definitivno jedna od onih knjiga koje ćete se sećati u najtežim trenucima.

Izvor fotografija: urbanreads.rs, citymagazine.rs, knjizarazamlade.wordpress.com

Jelena Grujin 

Comments