Ukoliko spadate u grupu onih koji vole da čitaju, ali nikako ne pronalaze vremena pored mnogobrojnih obaveza, onda su ova dela idealna za vas. Iskoristite tople letnje vikende i u hladu se opustite uz neki od naslova koje vam preporučujemo. Sigurni smo da će vas svaka od ovih priča opčiniti i nećete poželeti da se ikada završi. 

“Životinjska farma” Džordž Orvel

Ovo je jedno od najboljih kratkih dela ikada napisanih i prosto je neverovatno da postoje osobe koje ga još uvek nisu pročitale. Ako već i niste, ovo leto nikako ne propustite. To je klasična satira ruske revolucije koja opisuje demokratsko društvo izgrađeno na lažnom uverenju da smo svi jednaki – u ovom slučaju, sve životinje. Pošto knjiga savršeno opisuje političku scenu koja je i danas prisutna više nego ikad, to je još jedan od razloga zašto je morate pročitati.

“Zov divljine” Džek London

Još jedan kratki klasik koji svako treba pročitati. To je priča o Baku, domaćem psu koga ukradu od gospodara i prodaju drugome. Tako je stigao na Arktik gde je sa ostalim psima vukao saonice i raznosio poštu. Kroz životni put jednog ptiomog psa koji biva suočen sa nedaćama divljine možemo naučiti jednu važnu životnu lekciju, a to je da nikada ne smeš pasti, jer ćeš biti rastrgnut i uništen. Odlično delo za svaki uzrast.

Relaxing and reading on the beach1 Must Read: Kratki romani za vrele letnje dane

“Starac i more” Ernest Hemingvej

O ovom delu ste sigurno čuli, ako ga već niste čitali u srednjoj školi. Priča o starom kubanskom ribaru koji isplovljava na čamcu u potrazi za velikim ulovom. Cela priča je u stvari metafora hrabrosti, ličnih trijumfa, nedaća i borbe u životu. Jedno od najboljih Hemingevejevih dela koje te motiviše da nikada ne odustaneš, bez obzira na težinu izazova sa kojima moraš da se suočiš na putu do ostvarenja cilja.

“Lovac u žitu” Dž. D. Selindžer

Ovo je priča koja je osvojila svakog tinejdžera koji ju je pročitao, a može se reći i da predstavlja briljantan pogled na univerzalni problem. Za sve vas koji i dalje tražite smisao života, a izgubljeni ste i ništa vam se ne dopada… možda se pomalo i poistovećujete sa glavnim likom Holdenom, osvrnite se oko sebe i pronađite sreću u ljudima koji vas okružuju. Ovo delo definitivno morate pročitati.

“Gospodar muva” Vilijem Golding

Veoma provokativna knjiga koja predstavlja parabolu, parodiju, alegoriju, pa čak i moralnu priču o nekoliko školskih drugova na pustom ostrvu. U prvom trenutku uživaju u potpunoj slobodi, ali vrlo brzo se dele u zaraćene grupe i pretvaraju divno ostrvo u mesto smrti i panike. Priča je aktuelna i danas, baš kao i davne 1954. kada je prvi put objavljena.

“O miševima i ljudima” Džon Štajnbek

Još jedan odličan klasik koji govori o dvojici najboljih prijatelja Leniju i Džordžu koji ostaju bez posla u vreme velike ekonomske krize tridesetih godina prošlog veka u Americi. Veoma napeta priča koju nećete ispuštati iz ruku do samog kraja.

“Snegovi Kilimandžara” Ernest Hemingvej

Ovo delo sadrži Hemingvejevih deset najpopularnijih i najpriznatijih dela kratke forme. Ovo je svakako delo koje treba pročitati kako biste se upoznali sa njegovim stvaralaštvom.

Izvor fotografija: parade.condenast.com, dormdelicious.com

Jelena Grujin 

Comments