Svetski poznato delo “Ubiti pticu rugalicu” književnice Harper Li predstavlja svojevrsnu lektiru, koju svako od nas mora pročitati bar jednom u životu. Uz nju i porodicu Finč, koja čini glavni deo romana, ponovo ćete se vratiti u svoje detinjstvo i poželeti da nikada niste odrasli. Roman je nagrađen Pulicerovom nagradom davne 1961. godine, a film snimljen po knjizi pojavio se već naredne 1962. Evo nekoliko razloga zašto već danas treba da počnete sa čitanjem ovog dela.

Jedno od najboljih američkih izdanja ikada

Roman “Ubiti pticu rugalicu” prvi put se pojavio 1960, a već sledeće je nagrađen Pulicerovom nagradom za beletristiku. To je knjiga koja se bavi veoma osetljivim pitanjima, ali uopšte nemate taj osećaj dok čitate, jer vas sa druge strane greje toplina porodičnog doma i izražen humor u dečijim razgovorima. Ukoliko budete želeli da pogledate film, odmah da vam kažemo da će vas sjajni Gregori Pek oduševiti.

Jedina knjiga koju je napisala Harper Li

Da, upravo tako. Ova sjajna književnica objavila je samo ovo delo ikada. Niko ne zna zašto nikada nije završila svoje drugo delo nakon sjajnih kritika koje je dobila za “Ubiti pticu rugalicu”. Trudila se da napiše još jednu, ali nikako joj nije išlo, pa je taj posao ostavila po strani. U jednom trenutku ova knjiga je bila zabranjena u školama u Americi i označena kao nemoralna. Pitate se zašto? Pročitajte je i saznajte!

atticus quote4 1024x5722 Must Read: Ubiti pticu rugalicu Harper Li

Sjajna knjiga o roditeljstvu

Jedan od glavnih likova u knjizi je advokat Atikus Finč, koji ne samo da predstavlja pravi uzor dobrog advokata, već i odličnog samohranog oca. Ova knjiga vas uči pravom roditeljstvu, između ostalog.

Zaplet čini prikaz rasne diskriminacije

Crnac optužen za silovanje bele žene. To je sve što ćemo vam reći, ostalo ćete morati sami da saznate iz knjige. Dovoljno je da znate da je ovo tačka zapleta romana.

Odrastanje

Radnja se vrti oko tri deteta koji odrastaju kako zaplet napreduje. Realno je prikazana sredina u kojoj su deca zapravo živela i odrastala.

Stil je jednostavan i opuštajući

Osećaćete se kao deo priče i videti sebe kao deo scene. Stil je lagan i jednostavan.

Možete je čitati sa 13, 30 ili 60 godina

Ovo je knjiga za sve uzraste. Ona donosi nešto tako univerzalno, da će biti zabavna i onima od 13, ali i onima od 60 godina. I uvek ćete pronaći nešto novo i zanimljivo, što vam je možda promaklo pri prethodnom čitanju.

Harper Li danas ima 88 godina, a od 1964. odbija da daje intervjue i izbegava bilo kakav publicitet. Sve što o njoj možete saznati jeste putem bliskih izvora. Toliko intrigantnosti je svakako jedan od glavnih razloga zašto treba pročitati njeno jedino delo.

Jelena Grujin

Comments