Ubrzo nakon što smo kalendarski ispratili mesec mode, vreme je da ponovo zasedamo, ali ovoga puta uz čašicu razgovora kojim ćemo sumirati utiske i izvoditi zaključke. Naime, period koji je ostao za nama, svakako umnogome pokazuje da je industrija mode izložena velikim potresima i da tektonski poremećaji u ovoj oblasti, polako ali sigurno, ispisuju nešto drugačiju mapu modnog univerzuma. Giganti koji su do sada preživeli pokazali su sposobnost prilagođavanja i kretanja, bez obzira na svoje dimenzije i reputaciju. Ipak, uprkos svim ovim pomeranjima, neke stvari su svejedno ostale iste, a to su pojam trendova, must have kategorije, kao i  takozvana new black sekcija. Ova tri vidikovca, sa čijih se litica prelivaju utisci o rukopisu i radu dizajnera, savršene su polazne tačke ovog proputovanja kroz novonastali reljef modnog sveta. Te, u svrhe ispijanja one čašice sa početka, obradićemo sekciju pod nazivom new black. Naime, new black septembarskih nedelja mode koje su za nama, definitivno su aksesoar i još preciznije, torbe. Da, dobro ste čuli: AKSESOAR i TORBE.

Svoj odgovor na ovu temu su, bez izostatka, dali skoro svi “preživeli” i među njima, zaista, ima pravih dragocenosti koje doslovno možete poneti sa sobom, u ruci. Kada je reč o torbama, inače toliko traženim modelima, za koje se morate dodatno potruditi kako biste ih imali u svom garderoberu, izdvojili smo one “najdragocenije”.

Louis Vuitton: Clutch torbica

Poslednja reč umetničkog direktora modne kuće Louis Vuitton, Nicolasa Ghesquièrea je donela na tržište jedan potpuno nov komad kada su torbe u pitanju i to u retro stilu. U pitanju je clutch torbica u veličini poput one u kojoj smo već upoznali Petite Malle model. Još jedna zajednička stvar ova dva modela, pored veličine je i čuveni monogram print, koji se u ediciji najnovijeg clutch modela javlja samo na podesivoj ručki. Inače, cela torbica odiše retro stilom zbog svoje sličnosti ili bolje rečeno, identičnosti sa običnom VHS trakom. Verni prikaz VHS magnetne trake na kožnom oklopu ovog modela je upotpunjen i još vernijim prikazom nalepnice na sredini. Naime, nalepnica je na nekadašnjim modelima kaseti imala značajnu funkciju, te je svaki korisnik iste prema upustvima zapisanim na njoj, mogao da se upozna sa sadržajem trake. Nicolas nam ovog puta, ispred brenda Louis Vuitton, poručuje da su na meniju filmovi pod nazivom “The Backpack Is Back” i  Le Malle Ideal” (idealna torba). 

Dior: 30 Montaigne 

Fenomenalna Maria Grazia Chiuri i Dior su 10. maja ove godine izbacili nov model torbe pod nazivom 30 Montaigne. Naime, u moru promena i turbulencija kojim se svet mode kreće, potrebna i smislena stvar bi bio bar jedan korak u pravcu koji donosi sigurnost i samim tim težinu na suprotan tas u cilju očuvanja opšteg balansa. Kada govorimo o pojmovima  koji održavaju balans sa novitetima u modnoj industriji, to su svakako elegancija i klasika u ruhu savremenog rukopisa. Ali pored balansa stila, onaj koji je takođe bitan za “preživljavanje” je svakako i finansijski balans ili takozvani bilans stanja. Ono što su finansijska istraživanja pokazala, kada je tržište dizajnerskih torbi u pitanju, jeste grafikon na kom je najsigurnije ulaganje zapravo baš ono u pravcu stvaranja klasičnih modela pogodnih za sve prilike. Sa druge strane, kriva koja na tom istom grafikonu predstavlja takozvane IT sezonske modele je u padu i to upravo zbog pomenutih promena u modnoj industriji. Naime, usled pojave novih brendova koji svoje modele torbi donose na tržište takve da budu u znatnoj meri dostupnije potraživačima finansijski i fizički (poručivanje na kućnu adresu sa Instagram profila), desio se ne samo pad potražnje ekskluzivnih IT sezonskih dizjnerskih modela, već i enorman porast potražnje upravo ovakvih lako dostupnih modela.

Dakle, Dior u cilju opstanka u svakom smislu, daje svoj odgovor na novoformiranu situaciju na tržištu torbi, doslovno i simbolično, posežući još jednom za kecom u rukavu, što je u njihovom slučaju, svakako, svevremena elegancija i nasleđe neprolaznog stila u klasičnim formama u kombinaciji sa zrnom modernog. Odraz ovakvog poteza, ovaj modni gigant je doneo i kroz naziv novog modela torbe, #30 Montaigne, kojim odaje počast upravo pomenutim vrednostima fizički utemeljenim na adresi 30 Avenue Montaigne, 75008 Pariz, Francuska, inače prvoj i izvornoj adresi ovog brenda.

Model o kome je reč, 30 Montaigne, odlikuje se pravilnim oblikom, jednostavnim ivicama i podesivim kaišem, koji čitavoj konstrukciji daju dozu praktičnosti. Izrađena je od glatke kože u nekoliko kolorita, sa mehanizmom zatvaranja “kamufliranim” monogramom CD, u boji zlata. Ova nova, neprolazna torba ima svoje dve edicije kada je materijal izrade u pitanju, a to je, pomenuti kožni model, ali i Oblique, koji je izrađen od žakard monogramske tkanine u kombinaciji sa kožnim detaljima.

Comments