Ovo je poslednji tekst u prvom delu serije “Muze na Zemlji”. Da pogledate sve tekstove o muzama velikih umetnika do sada objavljene na Wannabe-u, kliknite ovde.

brenda venus0011 Muze na Zemlji: Brenda Venus

Čudnom igrom slučaja, upoznala sam Henrija Milera istog dana kad i Džonatana Fasta – jednog zlatnog kalifornijskog dana, oktobra 1974. Odvezla sam se iznajmljenim bjuikom niz Sunset Blvd. i provela popodne sa jednim zapanjujuće staro-mladim bruklinskim dečkom od 83 leta, koji mi je prethodno šest meseci pisao vesela pisma, a sada se pojavio preda mnom oronulog tela, ali duhom mlađi od mene. Uglavnom vezan za kolica, slep na jedno oko, odeven u pidžamu i frotirski bade-mantil, s licem kao u drevnog kineskog mudraca, Henri Miler se podigao iz kreveta da me pozdravi, služeći se dupkom – mada s teškom mukom – radije nego da ostane u kolicima i ostavi utisak pasivnosti. Za mene će on postati mirno polje usred uragana.
Erika Jong

240px Brenda venus portrait Muze na Zemlji: Brenda VenusSamo jednu godinu kasnije ovaj, ovako opisan čovek, koji je već voleo druge žene, među njima i Anais Nin, francusku spisateljicu i koautora mnogih njegovih erotskih priča, upoznao je Brendu Venus, lepu, mladu ženu koja je pokušavala da se probije u svetu filma. Dakle, Brenda Venus je u njegov  život ušla kada je on imao 84 godine i njihova ljubavna priča trajala je sve do Milerove smrti (1980).  Za to vreme, napisao joj je oko 1,500 pisama. Ta prepiska je delimično objavljena u knjizi “Draga, draga Brenda – ljubavna pisma Henrija Milera Brendi Venus” (Dear, Dear Brenda – The Love Letters of Henry Miller to Brenda Venus).

Poput mnogih mladih  glumica  na početku  karijere u Holivudu,  Brenda je  kao fotomodel pozirala naga,  i upravo te fotografije su ušle u život Henrija Milera pre nje same, u pismu  u kome mu je vratila drugo pismo, koje je on nekada davno napisao nekoj ženi, a ona našla u knjzi koju je kupila u antikvarnici.

.

s brenda venus et henry miller Muze na Zemlji: Brenda VenusTvorac trilogije “Sexus” – “Plexus” – “Nexus”, “Rakove obratnice” (Tropic of Cancer) i “Jarčeve obratnice” (Tropic of Capricorn),  kao i mnogih drugih dela izrazito erotske sadržine,  ništa  manje strasno nije zvučao ni u prepisci sa svojim ženama, naročito Brendom .  Jednom prilikom zjavio je da se osećao kao pogođen gromom kada je prvi put zagrlio njeno mlado i snažno telo.  Bio je veoma bolestan, mnogo vremena je provodio u krevetu zbog artritisa i skleroze, ali, kako je izjavio njegov najbolji prijatelj Lorens Darel (Lawrence Durrell), misao o Brendi bila je u njemu sveprisutna. Govorio je da ga ona bukvalno održava u životu, da zahvaljujući njoj on živi svoje poslednje dane u bajkovitoj ljubavnoj euforiji. “Umesto da proživi svoje poslednje dane u društvu lekova, on ih je proveo u ljubavnoj ekstazi. Brenda Venus je odigrala najlepšu ulogu koju jedna glumica može da poželi: ulogu muze koja održava u životu jedan veliki duh na njegovom zalasku.”

Brenda Venus je glumica, model, balerina,  producent i reditelj baletskih predstava. Autor je dva bestselera – “Tajne zavođenja za muškarce” i “Tajne zavođenja za žene” (“Secrets of Seduction for Men” / “Secrets of Seduction for Women”), koji su prevedeni na 37 jezika. Nekoliko  godina je pisala kolumne za “Playboy”, “Cosmopolitan”, “Details” i “Esquire”. Slikana je i fotografisana od strane velikih umetnika, kao što su Džordž Harel (George Hurrell), Pompeo Pozar (Pompeo Posar), Ken Markus (Ken Marcus) i Geri Dobri (Gary Dobry).

tumblr kwbe3pp8Qp1qa7boko1 500 Muze na Zemlji: Brenda Venus

Dana 10. novembra, na njen rođendan , u Moskvi, biće održana premijera  predstave “Venus” o njenom životu, a u izvođenju najvećih zvezda ruskog Boljšoj teatra (Большой театр). Premijer Rusije Vladimir Putin pozvao ju je da tim povodom bude njegova gošća.

kimono horz Muze na Zemlji: Brenda Venus

Ovo je poslednji tekst u prvom delu serije “Muze na Zemlji”. Da pogledate sve tekstove o muzama velikih umetnika do sada objavljene na Wannabe-u, kliknite ovde.


Uroš Pajović voli lepe stvari i lepe ljude. Pogled na svet i odnos prema drugima deli sa dr Hausom. “I am not settling for anything less than everything.”

Comments