Muzej grada Beograda vas poziva da u petak, 04. septembra u 19h, u Konaku knjeginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8), prisustvujete svečanom otvaranju internacionalne izložbe “Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maksimilijana Prvog”, Istočnoslovačkog muzeja iz Košica.

Na otvaranju prisutnima će se obratiti: Siniša Mali, gradonačelnik grada Beograda, Tatjana Korićanac, direktorka Muzeja grada Beograda, dr Robert Polak, direktor Istočnoslovačkog muzeja iz Košica i dr Saša Brajević, profesor na Filozofskom fakultetu, na odseku za Istoriju umetnosti.

Izložba je do sada predstavljena u više od deset gradova Evrope, a beogradska publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.

izlozba grafika albrehta direra 1 Direr u Beogradu: Svečano otvaranje izložbe grafika Albrehta Direra

Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prva celina sačinjena je od 20 dela Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije “Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I”.

Comments