Pre 25 godina, Madonin hit je postao singl broj jedan. Uprkos vremenu i promeni muzičkih stilova koje su usledile, ona i dalje važi za kraljicu popa, a ova pesma i dalje pokreće na ples milione ljudi širom sveta. Moć transformacije, smelost da učini ono što niko pre nije, kao i hrabrost da se oproba u potpuno novom muzičkom stilu, definitivno su zaslužni za njenu decenijsku vladavinu na svim muzičkim listama. Podsetimo se koji su to smeli potezi pop kraljice koji su skoro svaki njen singl učinili ultimativnim hitom.

“Like a Virgin” (1984)

“Like a Virgin” je sinonim za Madonu. “Like a Virgin” je sinonim za devojačke večeri. Kao i za svako klupsko veče sa tematikom osamdesetih. Nakon 19 godina ova numera se ponovo našla na svetskoj muzičkoj sceni, na dodeli VMA nagrada izvele su je tadšnje pop princeze Britini Spirs i Kristina Agilera. Ono zbog čega je ovaj omaž ultimativnom hitu ušao u anale muzičke istorije nije sam nastup pop princeza, tada rivalki, već pojavljivanje kraljice popa Madone, koja sa njima razmenjuje poljupce. O, da Madona je još jednom potvrdila da je i dalje na tronu.

“Like a Prayer” (1989)

Bilo da ste na javnom mestu dok na vašem mp3 plejeru kreće ova pesma ili u disko klubu pijete svoj koktel, ova melodija će vas instant razbuditi i naterati da se mrdnete, pa makar to činili samo blagim njihanjem dok sedite u prevozu. Upravo to je razlog zbog koga je ova stvar jedna od najboljih pop pesama svih vremena. No, nije samo ritam taj po kome je ovaj hit poznat, već i kontroverzan spot kojim Madona pokreće umetničku slobodu izražavanja na muzičkoj sceni, bar kada je ona u pitanju.

“Express Yourself” (1989)

Još jedna stvar čiji vas prvi taktovi mame na podijum za igru. No, ono po čemu je pesma čuvena jesu reči koje uzdižu žene i njihovu snagu. Spot takođe nije prošao nezapaženo, a s obzirom na to da je njegova realizacija koštala čitavih pet miliona dolara, bilo bi apsurdno da je drugačije. Ovo je i početak njene saradnje sa Dejvidom Finčerom koji stoji iza režije njenih kontroverznih spotova. Godine 2011. mediji su ponovo brujali o ovoj pesmi, zbog numere “Born This Way” od Lejdi Gage, koja neodoljivo poseća na Madonin hit. Interesantno je da Gagin hit ima preko 130 miliona pregleda, dok Madonin broji svega nekoliko stotina hiljada.

“Vogue” (1990)

U eru devedesetih kraljica popa ulazi izuzetno hrabro i uspešno, hitovi se ređaju jedni za drugim. Zapravo mogli bismo čitav tekst posvetiti isključivo singlovima iz ovog perioda i svim njenim vrlo uspešnim transformacijama u istim. “Vouge” je pesma svih vremena, a čuveni plesni pokreti iz ovog spota i danas se izvode na plesnim podijumima. Ovo je stvar zbog koje ćete uvek zauzeti pozu.

“Justify My Love” (1990)

Ah, gde početi kada je u pitanju opis i značaj ove pesme. Iako su vrlo male šanse da ćete ovu pesmu čuti na radiju ili u nekom klubu, ona je jedna od najvećih pesama epohe. Erotika i seksulanost po kome je poznat spot srušio je mnoge tabue. Madona sve više prelazi granice kontroverzije, fetišizam, androgenost, homoseksulanost, ona je načela sve tabue.

“Secret” (1994)

Ova pesma čuvena je po svojoj instant zavodljivosti, sa blagim uticajima hip-hopa koji se pojavljuju i u “Justify My Love”, pesmu je svrstala među apsolutne klasike svoga vremena.

“Frozen” (1998)

Novo, drugačije, smirenije izdanje Madone. Međutim, za ovo izdanje nisu zaslužni čitavi timovi menadžera koji pokušavaju obezbediti popularnost određene ličnosti, kao što je slučaj sa većinom današnjim muzičkih zvezda. Za novi pristup muzici zaslužan je Madonin novi pogled na svet, postala je poštovalac kabale. To naravno ne znači da je ova stvar išta manje kvalitetnija, zapravo kraljica popa još jednom je uspela da nas ostavi bez daha.

“Music” (2000)

U novu eru Madona ulazi u potpuno drugačijem fazonu. Neverovatno, ali moguće samo kada je ona u pitanju, ovaj singl postaje instant hit i dugo zadržava mesto broj 1.

“Hung Up” (2005)

Madona ne prestaje da nas iznenađuje, njen imidž je opet drugačiji, njena muzika takođe i ona opet uspeva da osvoji ceo svet. Disko ritam, melodija iz čuvene pesme grupe Abba i Madona koja u 47. izvodi najneverovatnije plesne pokrete, skoro akrobatske. Da, ona je sa razlogom muzička ikona.

“Girl Gone Wild” (2012)

Iako mnogi smatraju da njene pesme više nemaju istu snagu, niti kvalitet, ova stvar ima preko 26 miliona pregleda i vrtela se u apsolutno svim klubovima, isto važi i za “Give Me All Your Luvin'” iz ove godine. Svakako, ovaj ritam ne može ni da se uporedi sa onim od pre 20 godina kada je bila vrhovni vladar muzičke scene, ali ona svoju muziku prilagođava vremenu i i dalje to vrlo uspešno čini, i što je potpuno neverovatno, i dalje izgleda fantastično! Da, ona je i dalje kraljica popa.

Maja Bunčić

Comments