Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Svako ima 100 razloga da poseti veliku svetsku metropolu, ali šta je sa malim mestima koja imaju zanimljive događaje kojima je zabavno prisustvovati?

slika16 Na festivalu sira i jabuka: Posetite Kalonu

Na ulazu u Kalonu

Kalona je grad koji se nalazi u jugoistočnom delu Ajove. Jednostavno se može opisati kao grad prijatnih ljudi. Ima blizu 3,000 stanovnika – kod nas bi neki to nazvali selom, ali je mnogo više od toga. Ono što je veoma karakteristično za ovaj grad jeste fabrika sira i jesenji festival.

Fabriku sira sagradili su Amiši. Uposlili su doseljenika iz Švajcarske koji je znao da pravi veoma dobar sir. Oni danas proizvode sir za neke od najvećih proizvođača hrane u Americi. Tokom posete ovoj fabrici, doživeo sam neverovatno iskustvo kada sam po prvi put probao neverovatne cheese curds, po čemu je ova fabrika poznata i čime se ponose.

U prodavnici je dozvoljeno probati sir pre kupovine, tako da možete uživati u sitnim zalogajima različitih vrsta sira. Fabrika sira takođe je poznata kao “granica” između Amiša i ostalih stanovnika.

slika24 Na festivalu sira i jabuka: Posetite Kalonu

Jedna od najpoznatijih fabrika sira u Americi

U pripreme za jesenji festival svi se priključe. Ja sam se preko škole prijavio da volontiram. Imali smo zadatak da iskoristimo tajni recept i napravimo apple fritters. Ovako nešto nisam video u Srbiji, ali to je u suštini jabuka premazana testom koje ima različite sastojke. Sve to se onda spusti u fritezu dok ne dobije glazuru. Zadatak mi je bio da mešam testo, dok je profesor ekonomije sve to spuštao u fritezu – opasan posao, nekoliko puta jauknuo je zbog opekotina.

Tokom ovog festivala možete videti dosta Amiša, ali i srednjoškolaca u odeći Amiša. Takođe se održava takmičenje talenata. Bude mnogo kantri muzike, koja nije toliko loša kao što se priča. Vredi posetiti ovakve festivale zbog susreta sa drugačijom kulturom i prilike da se okuse novi specijaliteti za koje nikada ranije niste čuli. Ovaj događaj se održava u istorijskom selu Kalona, gde ima minijaturnih građevina sa natpisima, koje su kao neki vodič kroz istoriju.

Kalona je grad koji odiše prirodnom lepotom, nekim mirisom divljine. Kad smo već kod mirisa, najupečatljivi je vonj krava. Nije strašno, samo se potrudite da ne jedete cheese curds ili apple fritters napolju kako vam to ne bi pokvarilo doživljaj i ukus nove hrane.


Zoran Stojanović voli da putuje i upoznaje nove ljude. Zavisnik je od TV serija i aktivno volontira na raznim projektima. O društvenim medijima, marketingu i svakodnevnom životu piše na svom blogu. Omiljeni citat: “You miss 100 percent of the shots you never take.”

Editors choice