Slušaj

Ne tražite trenutna rešenja, jer ona najčešće i nisu potrebna (osim ako je u pitanju pronalaženje nekog kontakta i upućivanje na pravu adresu). Često je dovoljno i jedino potrebno da nekoga saslušate, da mu omogućite da se poveri, jer u tom poveravanju ljudi često sami sebe prvi put “čuju” kako treba i sami pronađu rešenja koja su za njih moguća i prihvatljiva. Isto tako, slušajte sebe. Ponudite sebi ono razumevanje koje ste u stanju da ponudite drugima, pa ćete uvek biti stabilni i lakše ćete prolaziti kroz sopstvene krizne situacije. Takođe, to što preuzimate ulogu nekoga na koga se može računati i ko je tu (čak i na daljinu), ne znači da vi morate uvek da se oslanjate samo na sebe – naprotiv, prijateljima će biti drago da im se obratite kad se vi osećate loše, jer će imati priliku da vam uzvrate i pruže vam ono što od vas obično primaju.

Deli resurse

Vi nemate odgovore na sva pitanja, ali kad sa punom pažnjom nekoga saslušate i u potpunosti razumete njegov problem, možete da ga uputite nekome ko je stručan i ko može da mu pruži konkretnu pomoć.

Postani savetnik za krizne situacije

Podignite svoju empatiju na viši nivo i ponudite široj zajednici svoje sposobnosti – kao savetnik za krizne situacije možete da pomognete mnogim ljudima da bolje shvate situaciju u kojoj se nalaze, da sagledaju svoj problem u široj perspektivi i da umesto beznađa i zarobljenosti u suženoj stvarnosti, osete da imaju izbora i nauče da angažuju sopstvenu snagu. A svoju “kancelariju” možete imati na internetu i svakodnevno doživljavati onaj neprocenjiv osećaj kad vam se neko obrati s poverenjem, ili vam posle nekog vremena kaže da mu je mnogo bolje i da ste mu mnogo pomogli.

Naslovna fotografija: instagram.com/mylittlebooktique

Brankica Milošević

Comments