Dugo iščekivano gostovanje Velikog kanadskog baleta, koji će se predstaviti celovečernjim baletom “Minus jedan” 11. aprila u Sava Centru u Beogradu i 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, doneće nam neponovljivo plesno iskustvo.

Umetnički direktor ove plesne kompanije, Gradimir Pankov, ovogodišnji je laureat nagrade “Vip poziva”. Ovo priznanje dodeljuje se po četvrti put domaćim umetnicima svetske reputacije za umetnički opus i afirmaciju našeg baleta u inostranstvu. Na taj način, umetnicima se pruža mogućnost da se posle mnogo godina vrate na scene na kojima su napravili svoje prve baletske korake i predstave presek svog rada od odlaska iz Srbije.

131 Nagrada Vip poziva za Gradimira Pankova

Gradimir Pankov pripada generaciji baletskih umetnika rođenih u Jugoslaviji. Nastupao je u svim jugoslovenskim baletskim centrima, a najduže je bio angažovan u baletu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Nakon uspešne igračke karijere u Nemačkoj, Pankov je radio kao pedagog i umetnički direktor nekoliko prestižnih baletskih kompanija, među kojima se izdvajaju švedski Kulberg balet i finski Kraljevski balet. Dolaskom u Veliki kanadski balet iz Montreala, on ostaje veran svojoj kreativnoj misiji i inovativnom modelu umetničke direkcije. Posvećen popularizaciji širokog spektra plesnih formi, Pankov je kreirao baletsku kompaniju koja svetskoj publici donosi vrhunsku igru najpoznatijih koreografa našeg vremena. Trupa koristi klasičnu tehniku, uz mešavinu mnogih umetničkih uticaja, kako bi stvorila komad koji je moderan, a ipak privlačan i onima koji uživaju u tradicionalnijim predstavama. Ljubitelji klasičnog baleta, fanovi Fosa i entuzijasti koji vole “Cirque du Soleil”, uživaće u ovoj višeslojnoj predstavi.

219 Nagrada Vip poziva za Gradimira Pankova

Po prvi put u okviru Beogradskog festivala igre, nastupiće i trupa iz Australije. Večeras u Pozorištu na Terazijama možete pogledati “Srećan kao Lari”, performans koji će vas zasigurno ostaviti bez daha. Neobičan, energičan i veseo miks baleta, brejk densa, vožnje rolera i savremene igre. Ova priča koja teži da istraži granice ljudske sreće, delo je višestruko nagrađivanog australijskog koreografa, Šona Parkera. Likovi u predstavi se oslanjaju na Eneagram, psihološki sistem koji mapira devet tipova ličnosti: Perfekcionistu, Davaoca, Izvođača, Tragičnog romantika, Posmatrača, Đavoljeg advokata, Optimistu, Gazdu i Posrednika, a svi zajedno predstavljaju bogatu inspiraciju za pronicljivu kreativnost čuvenog koreografa.

313 Nagrada Vip poziva za Gradimira Pankova

Beogradski festival igre, uz podršku kompanije Vip mobile, donosi nam i svetsku premijeru audio-vizuelnog spektakla “Wisteria Maiden”, koju potpisuje Andonis Fonjadakis, vrhunski stručnjak i koreograf, trenutno velikog filmskog hit “Noje”. Neizmerno moćan, a istovremeno nežan rukopis koreografa, inspiraciju traži u načinu na koji japanska umetnost tretira vreme, bez pokušaja da ga reprodukuje.

Comments