Pesme iz devedesetih su najbolje na svetu. Muzički gledano, to je tako velika i raznolika era, genijalna generacija koja je iznedrila mnogo dobre muzike! Pesme devedesetih uključuju sve od Nirvane do Eminema (Eminem) – koji su neki od najvećih izvođača svih vremena! Pesama je zaista mnogo, a danas vam donosimo desetak najprepoznatljivijih. Bacite pogled na listu i slobodno dodajte neke od vama omiljenih!

slika 1. Najbolje od muzike devedesetih

U devedesetim kvalitet muzike bio je obrnuto proporcionalan kvalitetu fizičke pojave izvođača

“Smells Like Teen Spirit” – Nirvana

Kurt Kobejn (Kurt Cobain) je bio legenda. On je dečko koji je približio grandž zvuk ostatku sveta, a ovo je jedna od najboljih pesama devedesetih koja se i danas često čuje na radiju.

“Waterfalls” – TLC

TLC su bili veeelika stvar tokom devedesetih, a “Waterfalls” je verovatno jedan od najkontroverznijih i najdramatičnijih video spotova ikad. Imao je snažnu poruku u to vreme, što se ne bi moglo reći za dosta današnjih muzičkih spotova.

“MMMBop” – Hanson

Hi-hi-hi… Osećate kao da opet imate 14 godina dok slušate ovu stvar. Iako ne nužno kvalitetna i revolucionarna stvar, “Mmmbop” će uvek imati posebno mesto u našim srcima.

“Iris” – Goo Goo Dolls

Film “Grad anđela” (The City of Angels) uvek uspeva da me rasplače, a ova pesma je jedna od onih koja vas zarazi na prvo slušanje.

“My Heart Will Go On” – Celine Dion

Svima poznata naslovna numera iz “Titanika” (Titanic). Selin Dion (Celine Dion) je uspela da podigne čitavu priču na viši nivo sa ovom pesmom. Klasična je, srceparajuća i veličanstvena. Malo je verovatno da je niste čuli, ali ako je tako – evo prilike!

“Losing My Religion” – R.E.M

Klasik. Dovoljno rečeno.

“Wannabe” – Spice Girls

Sva deca devedesetih znaju ko su bile Spajsice. Ova pesma donosi tako mnogo uspomena na ludačko đuskanje ispred televizora. Zabavna, luckasta i taako ritmična! Totalno obožavam ove devojke (nemojte reći nikom, važi?) i često ih slušam i danas.

“Ice Ice Baby” – Vanila Ajs

Sećate se ove zaraze? Sa svojim hit-singlom “Ice Ice Baby” i pratećim albumom “To the Extreme”, Vanilla Ajs (Vanilla Ice) je postao drugi beli reper na vrhovima muzičkih lista. Ajs je počeo sa snimanjem filma koji je trebalo da isprati pesmu – “Cool as Ice”, na proleće 1990. godine, ali kada je film izašao na jesen, njegovih pet minuta slave već je bilo isteklo.

“Don’t Speak” – No Doubt

Kada je ova pesma izašla, mnogi su verovali da je njeno snimanje proizašlo iz Gveninog (Gwen Stefani) raskida sa basistom benda Tonijem Kanalom (Tony Kanal). Kako god, ovo je jedan od najprepoznatljivijih zvukova iz devedesetih i sasvim sigurno zaslužuje svoje mesto na ovoj listi.

“Gangsta’s Paradise” – Kulio

Danas se Kulio (Coolio) često pojavljuje u američkim rijaliti programima o kuvanju, ali u jednom kratkom periodu 1995. godine bio je definicija kul momka. Njegov vedriji, šaljivi rep bio je svojevrsna alternativa čvrstom repu West Coast-a, odnosno Zapadne obale. Kada je objavljen kao singl, “Gangsta’s Paradise” je postao jedan od najvećih hitova godine.

“Missing” – Everything But The Girl

Ova pesma britanskog sastava Everything But the Girl iz 1994. godine, bila je njihov jedini veliki hit. Lagani i nežni, “baladni” zvuk je prolazio dobro kako na radiju tako i na plesnom podijumu. Drhtavi, elegantni ženski glas je tako zarazan, pa je ova pesma danas rado slušana u raznim modernim remiksima.


Maja Vuković je definicija rastresenosti. Prečesto ozbiljna, nedovoljno luckasta. Prihvata promene, ali ih prezire. Idealista. Ne stiže da dovrši započetu misao, jer je već naredna demantuje. Voli pravila, šablone, koncepte. Manire. Čokoladne torte. I svako novo jutro.

Comments