Iako se čini da će period pandemije uskoro biti iza nas i više nismo primorani da boravimo kod kuće, umetnost će nastaviti da “dolazi na naša vrata”. Muzeji i dalje nude virtuelne izložbe u kojima možemo uživati ne napuštajući svoje domove i uprkos činjenici da nije preporučljivo da putujemo, naročito van granica zemlje. Od izložbe posvećene Fridi Kahlo, preko zanimljive postavke o mačkama u istoriji umetnosti, do modnih izložbi koje nudi Versaj, evo onlajn sadržaja u kojima ćemo iz svojih udobnih fotelja i kreveta uživati u maju.

“Faces of Frida”

U 2018. godini muzej Victoria & Albert u Londonu odao je počast ovoj autentičnoj meksičkoj umetnici velikom izložbom odeće, arhiva i dragocenih predmeta iz njene lične kolekcije. A za one koji nisu imali sreće da otkriju ovu izložbu, rad Fride Kahlo sada je dostupan sa vašeg telefona ili računara. Zahvaljujući platformi Google Arts & Culture, koja prikazuje više od 800 slika, fotografija i predmeta koje pripadaju umetnici, a koje korisnici mogu pregledati do najsitnijih detalja zahvaljujući ultra-preciznom sistemu povećavanja, sada u ovoj izložbi možete uživati sa bilo kog mesta na planeti. “Faces of Frida” nastala je zahvaljujući izuzetnim naporima Googlea i 33 muzeja širom sveta.

“Mačke u istoriji umetnosti”

Divite se umetničkim delima koja slave mačku, a ne morate ići u muzej. To je ono što Univerzalni muzej umetnosti (UMA) u partnerstvu sa Unijom Nacionalnih muzeja Grand Palais nudi sa “Mačkama u istoriji umetnosti”, izložbom virtualne stvarnosti koju možete posetiti u samo nekoliko klikova. Razigrana i poučna, izložba se osvrće na mesto mačke u umetnosti i na njene različite simbole koji su se razvijali vekovima. Kao središte slike ili diskretnog prisustva u pozadini, mačka luta kroz mnoga umetnička dela, od slike Gericaulta do postera za kabare Rodolphe Salisa, ne zaboravljajući slike iz Drevnog Egipta, gde se smatrala istinskim bogom. Sveukupno, interaktivna izložba virtualne stvarnosti ima za cilj da nas nauči malo više o našim veoma voljenim, enigmatičnim kućnim panterima.

Comments