Kao što svake godine sa nestrpljenjem očekujemo da VMA nagrade, ili dodele Zlatne palme, ili Oskara, nagrade slične važnosti postoje svakako i za razne druge oblasti i industrije. Jedna od takvih je Architizer A+Awards, najprestižnija arhitektonska nagrada koja se dodeljuje godišnje, a konkurencija je možda i gušća nego za bilo koju drugu od navedenih gore, budući da je samo za 2018. godinu stiglo preko 5.000 prijava. Architizer je osnovan 2009. godine u Njujorku sa ciljem da povežu arhitekte širom sveta i ohrabre ih da dele informacije i zajedno grade bolje gradove za bolji svet. Od početka do danas broj sveukupnih studija i firmi koji su deo Architizera je porastao na 25.000 i sa punim pravom se može reći da kada oni dodeljuju nagrade, zaista znaju šta rade.

Najznačajnija nagrada koju dodeljuju je Projekat godine, koja veliča internacionalne projekte i prikazuje šta znači besprekornost u arhitektonskoj profesiji. Od transformisanih silosa u Danskoj, preko budističkog hrama u Kini do sirove, betonske koncertne sale u Meksiku, ovo su najbolji svetski arhitektonski projekti koji su izgrađeni ili koje možemo da očekujemo do kraja godine.

Institut za savremenu umetnost pri Virginia Commonwealth univerzitetu (Steven Holl Architects)

Dizajn Instituta za savremenu umetnost potpistuje arhitektonski tim Steven Holl Architects, i predstavlja vrhunsko arhitektonsko dostignuće, prostor koji je na prvom mestu umetnost za sebe, a tek onda dom za ostalu umetnost. Sastoji se od čistih, transparentnih spoljašnjih površina, u kombinaciji stakla i lakog čelika i više od 950 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora izdeljenog po izložbenim celinama i galerijama. Takozvani “otvoreni” dizajn ICA (Institute for Contemporary Art) insistira na velikim staklenim površinama i prozorima, i u cilju stvaranja kontinuiteta između unutrašnjih i spoljašnjih prostora u kojima je postavljena skulptoralna bašta koju glavni arhitekta, Steven Holl, naziva Thinking Field. Pored galerija ova građevina u celokupnu površinu ukljućuje i kafiće, knjižare, auditorijum sa 240 mesta, laboratoriju za istraživanja i učenja, javnosti dustupnu ogromnu terasu i čak četiri zelena krova.

Comments