Od drama o prihvatanju sebe i svoje seksualnosti, preko toplih porodičnih komedija, do filmova koji su osvojili Oskare – donosimo vam listu filmova koji su u poslednjih 5 godina pomerili granice, razbili barijere i uperili reflektor na LGBTQ+ scenu. Svi ovi filmovi će vam ispričati razne životne priče iz više uglova, a nijedna od njih vas neće ostaviti ravnodušnim.

A Fantastic Woman (2017)

Ovaj fantastičan film o fantasičnoj ženi je prvi čileanski film koji je osvojio Oskara za najbolji film na stranom jeziku, a ujedno i prvi film u kojem je glavnu ulogu igrao transrodni glumac koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. Daniela Vega glumi Marinu, trans ženu čiji partner iznenada umire. Njena bol i već tragična situacija se pogoršava kada shvati da je porodica njene pokojne ljubavi transfobična.

Hearts Beats Loud (2018)

Navikli smo da se kvir likovi u filmovima večito bore sa osuđivanjem svog društva ili porodice, pa se samim tim bore i sa činjenicom da prihvate sebe. Ovaj film je konvecionalni žanr “dramedy” obojio potpuno različitim bojama, i predstavio mladalačku ljubav dve mlade devojke u svetu koji ih ne definiše ni po njihovoj seksualnosti ni po boji kože. Srž ove priče je zapravo odnos oca i ćerke, kao i odnos dvoje talentovanih umetnika. Bilo da ste fan drame, komedije ili mjuzikla, ovaj film će vas sigurno oduševiti.

Comments