Letovanja, zimovanja i, generalno, odlasci na sve duže od tri dana umeju da budu mukotrpni iz više razloga. Predstavaljmo vam 12 (a u ovom članku šest) saveta za dobru organizaciju putovanja ka bilo kojoj destinaciji i na bilo koji vremenski period!

Odsedajte u hotelima unutar poslovnih četvrti koji daju vikend-popuste

U mnogim gradovima poslovna putovanja upravljaju cenama hotelskih usluga određenim danima u nedelji. U njujorškom finansijskom distriktu, iznajmljivanje hotelskih soba i usluga je skupo od ponedeljka do četvrtka uveče. Međutim, kada poslovni ljudi otputuju, hoteli u finansijskom distriktu su dostupniji, pa tokom perioda od petka do nedelje imaju povoljnije cene. Ovo se takođe odnosi na priobalne gradove.

Ponesite sa sobom osušen koren đumbira

Kako biste lakše podneli morsku bolest na krstarenju, probajte da uzmete 1000 mg osušenog korena đumbira (dostupno u prodavnicama zdrave hrane) pre isplovljavanja i, ako je potrebno, ponovo četiri sata kasnije, kaže stručnjak koji se specijalizovao u fiziološkim osobenostima ovakvih bolesti.

Ažurirajte svoj spisak za pakovanje

Stručnjak za organizaciju vremena predlaže da sačuvate spiskove za pakovanje za svaku vrstu putovanja (npr. poslovno noćenje, jednonedeljni odmor na ostrvu) u vašim koferima gde ćete ih lakše pronaći. Izmenite ih svaki put kada putujete, tako što ćete izbrisati nepotrebne stavke i dodati one koje su vam zatrebale.

planer1 Najbolji saveti o putovanjima koje ćete ikada čuti (1. deo)

Isplanirajte sve do najsitnijih detalja

Ukoliko planiraš putovanje u Tursku pročitaj i ovaj tekst.

Potražite letove rezervisane za sredinu sedmice

Utorak poslepodne je najbolje vreme da pretražite ponude letova, kaže urednica časopisa o putovanjima. Često jedna avio-kompanija postavi popust u ponedeljak i do utorka poslepodne većina drugih avio-kompanija će učiniti isto, vodeći se tim popustom.

Lepo se obucite

Kada treba da uhvatite let, obucite udoban džemper i pantalone i cipele koje se lako izuvaju, što će vam uštedeti vreme na sigurnosnim punktovima. Takođe izbegnite avionske prekrivače tako što ćete poneti šal.

Jedite lokalnu hranu

Izbegnite skupe turističke zamke tako što ćete jesti u obližnjim restoranima gde se hrani lokalno stanovništvo, poručuju turistički vodiči. Priđite prolazniku na ulici i pitajte gde oni obično ručaju. Ako ste u zemlji gde se govori drugi jezik, izbegavajte mesta sa jelovnicima na engleskom jeziku. I nikada ne pitajte na recepciji hotela za preporuke. Oni su često plaćeni da odvedu turiste do određenih restorana.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments