Holivud i glamur su neraskidivno povezani, pa zato ne čudi što stari holivudski filmovi ujedno važe i za najglamuroznije u istoriji kinematografije, dok njihove glavne glumice i danas slove za najveće ikone stila.

Upravo to je jedan od glavnih razloga zbog kojih su ovi stari holivudski filmovi večni i i danas veoma gledani, jer ljudi vole da uživaju u magiji davnih vremena i magiji mode starog Holivuda.

Ovo su najglamurozniji holivudski filmovi.

“Maroko”, 1930.

Sa Marlen Ditrih u glavnoj ulozi, film “Maroko” predstavlja romantičnu dramu o kabaretskoj pevačici, ali i jedan od najglamuroznijih holivudskih filmova. Ono što ovaj film čini upečatljivim i nezaboravnim jeste čuvena scena u kojoj se Marlen pojavljuje u muškom odelu, upravo zbog toga što je baš ona u velikoj meri doprinela popularnosti ovog odevnog komada kod žena.

najglamurozniji holivudski filmovi maroko Najglamurozniji holivudski filmovi

“Prohujalo s vihorom”, 1939.

Film “Prohujalo s vihorom” ostao je upamćen po fenomenalnoj zelenoj krinolini, ali i mnogim drugim divnim modnim momentima, među kojima se svakako izdvajaju haljine bliznakinja Oaks, Skarletina venčanica, crvena rođendanska haljina Ešli Vilkis i mnoge druge. Iza ovih fenomenalnih kreacije, koje su legendarni film učinile jednim od najglamuroznijih u Holivudu, stoji Volter Planket.

najglamurozniji holivudski filmovi prohujalo s vihorom Najglamurozniji holivudski filmovi

“Filadelfija”, 1940.

Film “Filadelfija”, sa Ketrin Hepbern u glavnoj ulozi, jedan je od najglamuroznijih holivudskih filmova. Najupečatljiviji i najglamurozniji modni momenti iz ovog filma, koji je proslavio kostimografa Adolfa Adrijena Grinberga, svakako su scene u kojima se popularna glumica pojavljuje u haljini inspirisanoj togom, haljini inspirisanoj stilom grčkih boginja, ali i mnoštvu pencil suknji i odela.

najglamurozniji holivudski filmovi filadelfija Najglamurozniji holivudski filmovi

“Gilda”, 1946.

Rita Hejvort glumila je pravu femme fatale u filmu “Gilda” iz 1946. godine. Reč je o filmu koji je izazvao brojne kontroverze u vreme kada se pojavio, dok su kostimi koje je Rita nosila u ovom filmu, a naročita crna satenska toaleta bez bretela, dizajnera Žana Luiza, ostali nezaboravni.

najglamurozniji holivudski filmovi gilda Najglamurozniji holivudski filmovi

“Prozor u dvorište”, 1954.

Kostimografkinja Edit Hed, koja je bila zadužena za izgled Grejs Keli u filmu “Prozor u dvorište”, sigurno nije mogla ni da sanja da će ovaj film postati jedan od najglamuroznijih holivudskih filmova, a njena crno-bela haljina sa suknjom od tila jedna od najpoznatijih i najkopiranijih filmskih haljina ikada.

najglamurozniji holivudski filmovi prozor u dvoriste Najglamurozniji holivudski filmovi

“Muškarci više vole plavuše”, 1953.

Kada su najglamurozniji holivudski filmovi u pitanju, film “Muškarci više vole plavuše” doneo nam je jednu od najupečatljivijih toaleta u istoriji kinematografije. U pitanju je ružičasta toaleta koju je Merilin Monro nosila tokom izvođenja numere “Diamonds Are Girl’s Best Friend”.

najglamurozniji holivudski filmovi muskarci vise vole plavuse Najglamurozniji holivudski filmovi

“Sedam godina vernosti”, 1955.

“Sedam godina vernosti” je romantična komedija sa Merilin Monro u glavnoj ulozi, koja je ostala upamćena po čuvenoj beloj haljini i sceni iz podzemne železnice. Jednu od najkopiranijih haljina u istoriji kinematografije dizajnirao je Vilijam Travila.

najglamurozniji holivudski filmovi sedam godina vernosti Najglamurozniji holivudski filmovi

“Sabrina”, 1957.

“Sabrina” je romantična komedija o mladoj Parižanki, koju glumi Odri Hepbern. Ono što je ovaj film svrstalo na listu najglamuroznijih holivudskih filmova jesu damske kreacije Živanšija i Edit Pjaf, od kojih se posebno ističu mala crna haljina “čamac” kroja i šljokičava balska haljina.

najglamurozniji holivudski filmovi sabrina Najglamurozniji holivudski filmovi

“Sladak život”, 1960.

U Felinijevom filmu “Sladak život”, koji je jedan od najglamuroznijih holivudskih filmova, sva pažnja je i danas usmerena na divnu toaletu koju glavna glumica, Anita Ekberg, nosi u jednoj sceni. Reč je o veličanstvenoj haljini italijanskog dizajnera Kristobala Balensijage, zbog koje je ovaj film zaslužio da se nađe na listi “Najglamurozniji holivudski filmovi”.

najglamurozniji holivudski filmovi sladak zivot.jpg Najglamurozniji holivudski filmovi

“Doručak kod Tifanija”, 1961.

Kada su najglamurozniji holivudski filmovi u pitanju, jedan je definitivno bez premca! U pitanju je, naravno, film “Doručak kod Tifanija”, koji je Odri Hepbern transformisao u ikonu stila, a Živanšijevu malu crnu haljinu učinio odevnim komadom koji je uspeo da pobedi večnost.

najglamurozniji holivudski filmovi dorucak kod tifanija Najglamurozniji holivudski filmovi

ZANIMLJIVO:

Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma.

Filmovi koje će ljubitelji mode obožavati.

Najpoznatije male crne haljine.

Izvor fotografija: vintagefashionlondon.co.uk

Jasna Đorđević

Comments