Netflix, najpopularnija striming platforma na svetu, poznata je po nesagledivom izboru filmova i serija različitih žanrova. Međutim, pojedini od naslova koji se nalaze u njenoj ponudi izazvali su burne reakcije javnosti i pokrenuli važne društvene debate. Ovu su najkontroverzniji  Netflix filmovi koji su se našli u centru pažnje poslednjih godina. Od eksplicitnih scena seksa i nasilja, preko etičkih dilema, do kritike postojećih sistema – uspeli su da uzburkaju duhove i podele mišljenja gledalaca. Pripremite se za uzbudljivu analizu koja će vas naterati da preispitate svoje stavove i pogledate svet iz drugačije perspektive.

Najkontroverzniji Netflix filmovi koji su pokrenuli lavinu komentara

365 Days (2020)

365 Days je izazvao burne reakcije javnosti zbog eksplicitnih scena seksa i kontroverzne radnje. Glavni junak, mafijaš Massimo, otima mladu Lauru i daje joj godinu dana da se zaljubi u njega – što kritičari smatraju glorifikacijom nasilja nad ženama i stokholmskog sindroma. Uprkos tome, 365 Days je stekao veliku popularnost na Netflixu, posebno među mlađom publikom. Rasprave o umetničkoj slobodi i odgovornosti filmskih stvaralaca još uvek ne jenjavaju.

Cuties (2020)

Francuski film reditelja Maïmounea Doucouréa našao se na meti kritičara zbog načina na koji prikazuje seksualizaciju mladih devojčica. Radnja prati jedanaestogodišnju Amy koja se pridružuje plesnoj grupi čiji su članovi njene vršnjakinje. Scene u kojima devojčice plešu na provokativan način i oblače se u izazovnu odeću izazvale su osudu javnosti. Reditelj se branio tvrdnjom da je želeo da skrene pažnju na problem seksualizacije dece u savremenom društvu, ali mnogi tvrde da je u tome preterao.

Blonde (2022)

Biografska drama je snimljena po istoimenom romanu Joyce Carol Oates, i donosi kontroverzni portret Marilyn Monroe. Ana de Armas maestralno tumači ulogu slavne glumice, prikazujući njenu ranjivost, ambiciju i unutrašnje demone. Film bez ulepšavanja oslikava Monroein turbulentan život obeležen zlostavljanjem, eksploatacijom i borbom sa mentalnim bolestima. Eksplicitne scene i surovi prikaz holivudskog sistema izazvali su polemiku među gledaocima i kritičarima.

The Bleeding Edge (2018)

Dokumentarni film razotkriva mračnu stranu industrije medicinskih uređaja u SAD. Reditelj Kirby Dick ispituje slučajeve u kojima su pacijenti pretrpeli ozbiljne posledice zbog neadekvatno testiranih implanta i drugih medicinskih sredstava. The Bleeding Edge kritikuje FDA zbog nedovoljne regulacije i kompanije koje stavljaju profit iznad bezbednosti pacijenata, pokrenuvši važnu diskusiju o potrebi za strožom kontrolom i većom transparentnošću u ovoj oblasti.

Hope Frozen: A Quest to Live Twice (2019)

Ovo je potresan tajlandski dokumentarac koji prati borbu porodice Naovaratpong da krioprezervacijom (zamrzavanjem) sačuvaju mozak svoje preminule dvogodišnje ćerke, nadajući se da će jednog dana moći da je vrate u život. Film istražuje etičke dileme koje prate ovaj kontroverzni proces, kao i emocionalni teret koji nose roditelji suočeni sa gubitkom deteta. Reditelj se suočava sa optužbama da eksploatiše tuđu tragediju, ali i sa pohvalama za empatičan pristup ovoj temi.

How to Change Your Mind (2022)

Dokumentarna serija How to Change Your Mind, zasnovana na istoimenoj knjizi Michaela Pollana, bavi se potencijalom psihodeličnih droga u lečenju mentalnih oboljenja. Svaka epizoda istražuje jednu supstancu – LSD, MDMA, psilocibin i meskalin – kroz prizmu nauke, istorije i ličnih iskustava. Serija je izazvala kontroverze zbog promovisanja opasnih droga, ali i pohvale zbog skretanja pažnje na alternativne metode lečenja depresije, PTSP-a i drugih psihičkih problema.

Pročitajte i ovo: Top 10 filmskih nevesti koje su promenile pogled na tradicionalno venčanje

Naslovna fotografija: instagram.com/blondethefilm

Nikola Gudelj

Comments