Severna Amerika je jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu i time privlači sve veći broj ljudi iz raznih krajeva da krenu u obilazak ovog kontintenta, trećeg po veličini. Ogromni gradovi nude razne zabavne, ali i kulturne sadržaje – od velikih klubova do najopremljenijih muzeja na svetu. Takođe, razna prirodna bogatstva nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Ako ikada budete u nedoumici na koja mesta da svratite pri obilasku Severne Amerike, pogledajte sledeće predloge i nećete pogrešiti.

Kanjon reke Kolorado, Arizona, SAD

Čudo prirode, kanjon reke Kolorado, proglašen je nacionalnim parkom i privlači oko četiri miliona turista godišnje. Dugačak je 446 kilometara, širok 29 kilometara i dubok preko 1.500 metara. Kanjon je poznat po veličini i složenom reljefu koji čine stene sa izuzetno oštrim liticama, doline i duboki klanci. Stene kanjona menjaju boju tokom dana, od zlatnožute ujutro do tamnoružičaste uveče. Po mesečini, stene su bele i tamnoplave boje.

SLIKA17 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Zalazak sunca u kanjonu

Nijagarini vodopadi, Ontario, Kanada

Najpoznatiji vodopadi na svetu se sastoje od tri velika vodopada na reci Nijagari. Količina vode koja njima protiče je ogromna i nikada ne prestaje da teče, čak ni zimi kad su temperature ispod nule. Od 2006. godine postoji i razlog više da posetite Nijagarine vodopade, a to je spomenik Nikoli Tesli koji je imao velikog udela u izgradnji prve hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima.

SLIKA26 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Iako izgleda nestvarno, ovo nije fotomontaža

Mesa Verde, Kolorado, SAD

Zbog kulturne i istorijske vrednosti, nacionalni park Mesa Verde nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Drevni narod Pueblo sagradio je Mesa Verde između 1190. i 1260. godine.

Turistima je najprivlačniji deo nacionalnog parka naselje u steni Cliff Palace. Sastoji se od 23 okrugle prostorije u kojima su se obavljale ceremonije zajednica koje su tu živele. Cliff Palace je napušten zbog suše oko 1300. godine.

SLIKA34 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Cliff Palace noću

Dolina smrti, Kalifornija, SAD

Iza ovog zastrašujućeg imena krije se najtoplije, najsušnije i najniže mesto u Severnoj Americi. Ostali nazivi mesta u Dolini smrti su takođe zloslutni – Mrtvačev prolaz, Kanjon suvih kostiju i Pogrebne planine. Uprkos surovoj klimi koja vlada, Dolina smrti bogata je biljnim i životinjskim svetom. Cveće dugačko i do dvanaest kilometara ne viđa se svaki dan, a ako vam se ukaže prilika obavezno prošetajte cvetnim tepihom.

SLIKA44 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Dolina smrti – naučna riznica, bogata geološkim i biljnim specifičnostima

Kristalna pećina, Čivava, Meksiko

Nekoliko stotina metara ispod planine Naika, Kristalnu pećinu slučajno su pronašla dva rudara 2000. godine. Pećina je duga oko 300 metara i u njoj se nalaze najveći kristali na svetu. U Kristalnoj Sikstinskoj kapeli, kako ju je nazvao jedan geolog, turisti se mogu zadržati samo deset minuta, jer je tempertura preko 58 °C. Takođe, turisti moraju biti oprezni, jer su ivice ogromnih kristala izuzetno oštre.

SLIKA53 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Najveći kristal pronađen u Kristalnoj pećini star je oko 500.000 godina

Ostrvo-zatvor Alkatraz, San Francisko, SAD

Alkatraz je ostrvce u zalivu San Francisko, poznatije kao najbolje čuvan zatvor iz kojeg niko nikad nije pobegao. Ako želite da vidite mesto na kome je jedan od najvećih kriminalaca, Al Kapone (Alphonse Gabriel “Al” Capone), služio kaznu, uputite se trajektom koji polazi iz San Franciska, sa doka 33. Sve ćelije otvorene su za turiste i izlepljene fotogafijama najvećih kriminalaca.

SLIKA63 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Ne izgleda tako strašno, zar ne?

Veliki koralni greben, Belize

Veliki koralni greben je podvodna pećina, prečnika 300 metara i nalazi se u Karipskom moru, bluzu obale Belize. Gledano sa visine, to je plava rupa, gotovo savšeno kružnog oblika. Plava rupa se sastoji od mnoštva tunela, manjih pećina i prolaza, za koje se veruje da vode čak i do kopna, što je zaista retka geografska pojava. Morske sase i druge neobične morske vrste – leptir riba, riba anđeo, hamlet, pa čak i neke ajkule čine ronjenje u Plavoj rupi nezaboravnim iskustvom za sve koji se odluče da zarone u dubine Karipskog mora.

SLIKA73 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Tamnoplava boja Velikog koralnog grebena posledica je velike dubine vode

Đavolji most, Arizona, SAD

Đavolji most se nalazi u nacionalnom parku Sedona i predstavlja pravo čudo prirode. Most je širok, ali provalija koja se nalazi ispod duboka je oko petnaest metara, pa otuda i naziv mosta Đavolji. Ako se zagledate u provaliju, možete videti sitnice koje su ispale posetiocima, a kad pogledate u daljinu bićete oduševljeni savršenstvom prirode koja okružuje most.

SLIKA84 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Samo za hrabre

Čičen Ica, Jukatan, Meksiko

Veliko arheološko nalazište, Čičen Ica potiče iz doba civilizacije Maja, a od 2007. godine spada u jedno od novih svetskih čuda. Središnji deo Čičen Ice zauzima hram Kukulkan, velika stepenasta piramida. Kukulkan je izgrađen na manjoj, unutrašnjoj piramidi do koje se dolazi podzemnim tunelom.

SLIKA93 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Čičen Ica, hram Kukulkan

Njujork, SAD

Ako se zaputite u Severnu Ameriku, nikako ne smete da propustite Njujork. Velika jabuka, kako Njujork popularno nazivaju, ima mnogo da ponudi: Kip slobode, Tajms skver, Empajer stejt bilding, Central park, Brodvej… Barovi, klubovi, pozorišta, galerije, koncerti i još mnogo toga – u Njujorku svako može naći ono što ga zanima. Šta još da vam kažemo? Njujork nikad nećete zaboraviti i uvek ćete tražiti način da mu se vratite!

SLIKA103 Najlepša mesta u Severnoj Americi

Grad koji nikad ne spava

Izvori fotografija : usatoday.com, famouswonders.com, theboomerpost.com, wisegeek.com


Aleksandra Aleksić je pomalo izgubljena u vremenu i prostoru (naročito u prostoru), gubi stvari i zapinje za svoja stopala. Obožava mačke lutalice i čokoladne išlere. Kad poraste biće pisac.

Comments