#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Sve što je neobično, zadivljujuće lepo i pomalo mistično može se pronaći u Češkoj. Tačnije, ukoliko pomislite na Češku, vaša prva asocijacija biće fantastični Prag koji predstavlja jednu od omiljenih turističkih destinacija.

Slika 1 Najlepše od Evrope Najlepše od Evrope: Češka, zemlja impresivne arhitekture i nezaboravne istorije

“Zlatni Prag”, kao sinonim večne inspiracije

Teritorija Češke je okružena velikim brojem zemalja i čini je nekoliko regiona. Zovu je još i “Zemlja piva i kristala”. Nikako je ne možete ignorisati ili zaobići. Istorijat ove države je jako interesantan. Naime, Češko kraljevstvo je tokom 19. veka bilo poznato kao kraljevstvo izuzetne moći, ali su verski sukobi doveli do njegovog raspada i potpadanja pod uticaj Austro-Ugarske. Danas, veliki broj turista prvo obiđe Prag, pa sve ostalo. Takođe, Češka ima četiri nacionalna parka u kojima možete podjednako uživati kao u bilo kojem većem gradu ove evropske države. Češko pivo je sinonim dobrog provoda, a Česi su otišli i korak dalje jer su svoj omiljeni proizvod iskoristili i u kozmetičke svrhe. Tako su pivske banje postale izuzetno popularne i poželjne zbog očuvanja zdravlja. Uskrs se smatra najvažnijim praznikom zbog stare tradicije u kojoj dečaci ulepšavaju devojčice ukrasima kako bi bile lepe samo za njih, a one ih pak polivaju vodom kako bi bili sveži. Češka kuhinja je, takođe, prepoznatljiva. Vaše omiljene slane i slatke knedle potiču odavde, a one se uvek dodaju kao glavni prilog češkim jelima.

Slika 2 Najlepše od Evrope Najlepše od Evrope: Češka, zemlja impresivne arhitekture i nezaboravne istorije

Kao u bajci: magično, lepo i nestvarno

Češki Krumlov (Český Krumlov) je grad na jugu Češke koji svojom lepotom takođe, privlači turiste iz različitih krajeva sveta. Prvo se preporučuje da krenete u obilazak dvorca, fenomenalnog zdanja iz 13. veka koji je narednih 300 godina prepravljen i uređen u renesansni dvorac. Leži na obali reke Vltave (Vltava), preko puta centra grada i do njegovog najstarijeg dela se dolazi ulaskom kroz prepoznatljivu kapiju. Sam kompleks ima preko 40 zasebnih građevina, pa ćete imati zadovoljstvo da uživate u 3 posebne ture obilaska. Pored zamka, videćete bajkovitu prirodu, neobične vrtove i parkove, staro pozorište i očaravajuće prodavnice suvenira.

Slika 3 Najlepše od Evrope Najlepše od Evrope: Češka, zemlja impresivne arhitekture i nezaboravne istorije

Gradić koji ne smete zaobići

Tu je na kraju Prag. Svi putevi vode ne u Rim, već u Prag. Njegova panorama oduzima dah, a neizbežni mostovi su jedna od omiljenih stavki koje bi trebalo obići. Ukoliko želite da provedete kraći ili duži period u njemu, na raspolaganju imate preko 800 hotela sa sjajnom uslugom. Smešten je na desnoj obali Vltave, tačno na pola puta od Beča do Berlina. Stari grad predstavlja najstariji, ujedno i najživopisniji deo grada, nastao u 13. veku. Sam Prag leži na sedam brda između kojih postoji mnoštvo religijskih građevina, zamkova, palata, muzeja, parkova i interesantnih ulica.

Slika 4 Najlepše od Evrope Najlepše od Evrope: Češka, zemlja impresivne arhitekture i nezaboravne istorije

Idealna za duge šetnje i još duža uživanja - ulica u Pragu

Postoji veliki broj građevina koje ne smete propustiti da pogledate. Sama arhitektura Praga je sama po sebi impresivna, a ono što se preporučuje svim turistima jeste prelazak preko Karlovog mosta (Karlův most) upravo zbog fenomenalnog pogleda na reku. On je najstariji praški most, sagrađen 1357. godine. Prepoznatljiv je jer svaki njegov deo i deo istorije ovog grada bilo da su to fontane, vrtovi ili motivi iz drevnih mitologija.

Slika 5 Najlepše od Evrope Najlepše od Evrope: Češka, zemlja impresivne arhitekture i nezaboravne istorije

Mistični Karlov most noću

Slika 6 Najlepše od Evrope Najlepše od Evrope: Češka, zemlja impresivne arhitekture i nezaboravne istorije

...još divniji u zoru

Nikako ne smete zaboraviti Astronomski sat u okviru Gradske većnice, zid Džona Lenona, Trg republike i Kulu Starog grada. U okviru Starog grada nalazi se i popularni Jevrejski grad koji je nastao kao vrsta trgovinske zone ili naselja. Dugo vremena se izdvajao od ostalih delova grada jer su se u njemu nalazili progonjeni Jevreji iz rata. Takođe, za ljubitelje klasične muzike tu je i Kuća “Kamenog zvona”, građevina koja je pretrpela radikalne promene. U njoj se održavaju koncerti Češke filharmonije i brojni muzički festivali i manifestacije.

Slika 7 Najlepše od Evrope Najlepše od Evrope: Češka, zemlja impresivne arhitekture i nezaboravne istorije

Lep na prvi pogled, na drugi ste već opčinjeni

Palata Sternberski predstavlja jedno od najlepših arhitektonskih čuda. Brojne katedrale, nacionalni muzeji, crkve, tornjevi, kule, lavirinti, manastiri, trgovi i teatri čine ovaj grad nezaobilaznim na putovanjima. Građani Praga su uvek nastojali da impresioniraju turiste, a od toga su napravili sjajnu dobit. Tačnije, spojili su lepo sa korisnim. Kaže se da broj posetilaca ovoj zemlji prevazilazi broj turista u Njujorku i drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država. Ništa čudno. Mladi često posećuju Prag zbog sjajnog noćnog provoda i ne toliko velikih cena turističkih usluga. Zbog svog šarma, neobične lepote i zadivljujuće kulturne baštine, u njemu ćete se osećati kao da ste zaplovili u živopisnu bajku koja je toliko realna da ne želite da se probudite.

Sama Češka je idealna zemlja za vaš odmor. Često ćete joj se vraćati, a nama je ona i te kako blizu. Pored suvenira, dugih obilazaka i velikog broja fotografija ostaće vam drage uspomene i obećanje da ćete makar jednom godišnje posećivati ovu državu u kojoj je istorija i dalje živa, a vi ste njeni glavni akteri.

Slika 8 Najlepše od Evrope Najlepše od Evrope: Češka, zemlja impresivne arhitekture i nezaboravne istorije

Nova godina se često dočekuje u glavnom gradu Češke

Izvori fotografija: flyflytravel.com, blogspot.com, travelplaces24x.com, pravaideja.com, interdean.com, time.com, richard-seaman.com, pbase.com, photopathway.com, lidertravel.rs

Prethodne tekstove iz serijala “Najlepše od Evrope” možete pronaći ovde.


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).

Editors choice