Kada pomislimo na Francusku, prve asocijacije su: Ajfelov toranj, parfemi, vino, sirevi i visoka moda.  Francuska je zemlja prepuna kontrasta, raznolikih pejzaža i bogatog kulturnog nasleđa. Na svojoj teritoriji ima oko 40 000 zamkova. Gotička umetnost je nastala na njenom tlu u XII veku. U XVI veku su prvu jelku okitili Francuzi, a tradicija nošenja venčanica koja se zadržala do danas je nastala takođe u ovoj zemlji, davne 1499.godine. Najveći kanjon u Evropi Verdon se nalazi u Francuskoj. U ovoj zemlji je kuvanje umetnost, a vino neizostavni pratilac svakog obroka.

Slika114 Najlepše od Evrope: Francuska, zemlja sireva i dobrih vina

Francuska ima oko 400 vrsta sireva, najveći kanjon u Evropi, najveći je proizvođač vina zajedno sa Italijom

Francuska se nalazi u zapadnoj Evropi, pored svog evropskog dela, pripadaju joj i prekomorske teritorije (Martinik, Gvadalup, Gijana, Reinion i Majot). Nazivaju je još i “šestougao”, zbog specifičnog izgleda na geografskoj karti. Nad njom se izdiže drugi po visini vrh u Evropi, Mon Blan (4807 m). Podeljena je na 26 regija, od kojih svaka priča svoju priču, te je teško možemo odrediti kao celinu.

Glavni grad Francuske je Pariz, “Grad svetlosti”. Nije nazvan tako zbog blještave rasvete, već zbog intelektualaca koji su živeli u ovom gradu. U najposećenijem gradu Evrope se spajaju istorijski spomenici sa modernim građevinama od čelika i stakla. Ukoliko planirate da posetite ovaj grad, ne propustite da vidite Ajfelov toranj, muzej Luvr i Pompidu, Versaj, Kompleks Invalida, Versaj i Monmart. Sa Monmartra se pruža najlepši pogled na pariske krovove i znamenitosti ovog grada, za koje možete pomisliti da se stapaju sa nebom.

Slika28 Najlepše od Evrope: Francuska, zemlja sireva i dobrih vina

Ajfelov toranj i katedrala Notr Dam koja je inspirisala pisca Viktora Igoa da napiše delo “Bogorodičina crkva u Parizu”

Regija Provansa se sa svojim najatraktivnijim delom- Azurnom obalom, nalazi na jugoistoku Francuske. U oblasti Luberon možete da prošetate poljima lavande, dok ćete u Arlu ugledati prizore sa slika Van Goga (Vincent van Gogh). Nica, posle Pariza, ima najveću koncentarciju muzeja. U Kanu se održava čuveni filmski festival, a u Monaku auto trke “Grand prix”. Marselj je najveći lučki grad u republici. Prepun je živopisnih pijaca, uskih uličica i restorana u kojima možete da probate morske specijalitete.

Slika39 Najlepše od Evrope: Francuska, zemlja sireva i dobrih vina

Provansa sa svojim mirsnim poljima lavande

Alzas se nalazi na istoku zemlje, a glavni grad ove regije je Strazbur. Središte bajkovitog starog grada je ispresecano mnogobrojnim kanalima, zbog čega često Strazbur porede sa Amsterdamom. U ovom gradu se nalazi sedište Evropskog parlamenta, saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava.

Slika48 Najlepše od Evrope: Francuska, zemlja sireva i dobrih vina

Strazbur, grad ukrštanja puteva

Šampanja je regija nepreglednih vinograda različitih boja, od čijih se plodova prave čuvena penušava vina. Selo Otvijer je u XVIII veku postalo popularno zahvaljujući monahu Dom Perinjonu (Dom Perignon), po kom je čuveni šampanjac dobio ime.

Slika57 Najlepše od Evrope: Francuska, zemlja sireva i dobrih vina

Panorama Šampanje i vrhunski šampanjac

Oblast oko reke Loare se naziva još i “bašta Francuske”. Dolina podseća na začarani predeo koji skriva oko 300 dvoraca. Zamak Šambor je jedan od najpoznatijih zamkova, zbog jedinstvene renesansne arhitekture. Najveći je dvorac u dolini Loare i poseduje 440 soba. Dvostrano stepenište je projektovao Leonardo da Vinči (Leonardo da Vinci).

Slika65 Najlepše od Evrope: Francuska, zemlja sireva i dobrih vina

Zamak Šambor

Pored kopnenog dela Francuske, očarće vas i njene teritorije na moru. Na ostrvu Morei (Francuska Polinezija) možete da naučite kako se uzgaja crni biser ili da prošetate poljima vanile. Ostrvo Korzika je oaza kontrasta. Sa citadelama na bedemima, preko 200 plaža koje zapljuskuje tirkizno more, predstavlja spoj divlje lepote i mediteranskog šarma.

Slika74 Najlepše od Evrope: Francuska, zemlja sireva i dobrih vina

Ostrvo Morei i Korzika

Jednom kada posetite Francusku i kada upoznate njenu kulturu, umetnost, istoriju i regionalnu kuhinju, ovoj zemlji ćete se iznova vraćati.

Izvor fotografija: travelvista.net, flickr.com, grafix.blogspot.com, bastabalkana.com, stvarukusa.com, campusfraceindiablog.com, franceguide.com, markjohanson.com, Nenad Joksimovic photografer

Prethodni tekst iz serijala “Najlepše od Evrope” možete pogledati ovde


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Comments