Na šta pomislite kada se pomene Italija? Na melodični jezik, operu, renesansne umetnike ili festival pop muzike u San Remu? Na špagete, pice, lazanje i ostale specijalitete italijanske kuhinje koji su se odomaćili u celom svetu? Na filmove Federika Felinija (Federico Fellini) ili Serđa Leonea (Sergio Leone)? Na jednu od najjačih fudbalskih liga na svetu ili na neke od najprestižnijih modnih kreatora na svetu? Na prelepe crnokose glumice i zgodne fudbalere? Na mafiju i političke skandale? Ili na sve to u isto vreme?

SLIKA 1 Venecija Duzdeva palata Najlepše od Evrope: Italija

Duždeva palata u Veneciji, nekadašnji dom poglavara Mletačke republike

Teritorija Italije obuhvata deo alpskog pojasa na severu, celo Apeninsko poluostrvo i veći broj ostrva u Sredozemnom moru, od kojih su najveća Sicilija i Sardinija. Prostire se na 301 hiljadu kvadratnih kilometara i ima 60 miliona stanovnika. Unutar njene teritorije nalaze se i dve male samostalne države – Vatikan i San Marino.

Preci Italijana,  stari Latini, osnovali su Rimsku republiku, kasnije carstvo, najveću silu antičkog sveta. Na teritoriji Italije takođe se nalazila drevna Etrurska civilizacija, a stari Grci su naselili južnu Italiju. U srednjem veku, na današnjoj teritoriji Italije, postojao je veliki broj malih gradova-država, koji su postali kolevka renesanse. Država Italija nastala je tek 1861. godine. Posle Drugog svetskog rata i sloma fašizma, umesto kraljevina  postala je demokratska republika. Jedna je od država osnivačica Evropske ekonomske zajednice (EEZ), koja je 1993. prerasla u Evropsku uniju.

SLIKA 2 Milanska katedrala Najlepše od Evrope: Italija

Čuvena Milanska katedrala, remek delo cvetne gotike

Ova mediteranska država je peta zemlja na svetu po broju turista koji je godišnje posete. Italijanski gradovi su među najlepšim na svetu. Najveća meta turista su Firenca, Venecija, Milano i, naravno, glavni grad Rim, ali i u gradovima koji nisu poznati kao turističke atrakcije bićete impresionirani brojim srednjovekovnim i renesansnim crkvama i palatama.

Putovanje započnite posetom Veneciji, metropoli poznatoj po kanalima po kojima se plovi gondolama i u čije znamenitosti spadaju Trg svetog Marka, crkva Svetog Marka u vizantijskom stilu, Duždeva palata i palata Ka d’oro (“Zlatna kuća”), crkva Santa Maria della Salute kojoj je Laza Kostić posvetio svoju najpoznatiju pesmu i Zbirka moderne umetnosti Pegi Gugenhajm (Peggy Guggenheim). U februaru se tu održava čuveni karneval. Drugi grad po veličini u Italiji, Milano, poznat je po prelepoj katedrali koja je peta po veličini na svetu. Ako ste raspoloženi za plažu, na severu ove zemlje se nalazi i italijanska Rivijera.

SLIKA 3 Cinkve Tere Najlepše od Evrope: Italija

Obalni pojas Ćinkve Tere, najpopularniji deo italijanske Rivijere, proglašen je za nacionalni park

Nešto južnije, obavezno posetite Toskanu i njen najveći grad Firencu, koja je sinonim za italijansku renesansu. Među njenim lepotama su bazilika Santa Maria del Fiore, Palata Piti, mostovi među kojima je najpoznatiji Ponte Vekio i slavni muzeji Galerija Ufici i Galerija Akademije, u kojima možete videti mnoge od najvećih dela svetske umetnosti, poput Mikelanđelove (Michelangelo) statue Davida i slika Đota (Giotto), Botičelija (Boticelli), Leonarda Da Vinčija (Leonardo da Vinci), Karavađa (Caravaggio). Odvojite po nekoliko sati da posetite manja mesta u Toskani poznata po prelepoj arhitekturi, kao što su univerzitetski grad Sijena sa karakterističnim školjkastim gradskim trgom Pjaca del Kampo, selo San Điminjamo poznato po 14 kamenih kula i gradić Piza koja se proslavio zahvaljujući svom krivom tornju, na koji se grupe turista penju svakih pola sata.

SLIKA 4 Firenca crkva Najlepše od Evrope: Italija

Bazilika Santa Maria del Fiore u Firenci čija je kupola dugo bila najveća na svetu

U centralnom delu Italije nalazi se njen glavni i najveći grad, Rim, sa građevinama iz svih perioda svoje istorije duge preko 2500 godina: od antičnih znamenitosti kao što su Koloseum, Rimski forum i hram Panteon, kao srednjovekovnih, renesansnih i baroknih građevina, poput bazilike Sv. Petra i Sikstinske kapele sa slavnim freskama Mikelanđela, do primera neoklasične umetnosti XIX veka.

SLIKA 5 Rim kolaz Najlepše od Evrope: Italija

"Večni grad" Rim: Koloseum; spomenik Viktoru Emanuelu II; trg Piaca dela Republica; Dvorac Sant Anđelo; Fontana Trevi; Crkva Sv. Petra u Rimu i pogled na centar grada

Najveći grad južne Italije je Napulj, čiji je stari gradski centar sa nekoliko srednjovekovnih zamkova pod zaštitom UNESCO-a. U blizini se nalaze zlosrećni rimski gradovi Pompeja i Herkulanum, koje je pre dva milenijuma zatrpala lava obližnjeg vulkana Vezuva. Na Siciliji se nalazi Vila Romana del Kazale, rimska vila iz IV veka pre n.e. u kojoj se nalazi najveća svetska zbirka rimskih mozaika. U glavnom grad Sicilije, Palermu, možete posetiti katakombe u kojima su se skrivali rani hrišćani. Mada je jug Italije  najsiromašniji deo ove zemlje, na Siciliji i Sardijini nalaze se divne plaže koje su stecište turista sa dubljim džepom.

SLIKA 6 Piza toranj Najlepše od Evrope: Italija

"Polje čuda" u Pizi sa srednjovekovnom katedralom i čuvenim krivim tornjem

Za kraj, nekoliko informacija koje će vam dobro doći pri putovanju Italijom. Ne pokušavajte da u Veneciji nađete taksi – iznajmite gondolu. Između velikih gradova možete putovati modernim, brzim vozovima, sa kojom ćete imati komforno putovanje. Između manjih mesta možda ćete morati da putujete lokalnim vozovima koji su jeftiniji, ali i manje udobni i gde ćete morati dobro da pazite da ne promašite svoju stanicu. Moraćete da se naviknete na to da su italijanske železničke stanice tokom noći zatvorene, mada je moguće sedeti u holu i čekati jutro, kao i da se veliki broj restorana i prodavnica zatvara na  jedan sat popodne zbog pauze za ručak.

Italijani imaju tipičan mediteranski mentalitet koji veoma odgovara našem. Red i disciplina im nisu jača strana, ali su izuzetno srdačni i pristupačni i prema nepoznatim ljudima.

SLIKA 7 Venecija most Rialto Najlepše od Evrope: Italija

Veliki kanal i most Rialto u Veneciji

Jedno od najvećih uživanja u Italiji svakako su posete restoranima i picerijama. Najbolje pice, špagete i ostale paste se ipak nalaze u zemlji gde su ova jela i izmišljena. Italijani uživaju u vinu, raznim vrstama sireva, maslinovom ulju, pršuti, sladoledu i slatkim testima koja se prosto tope u ustima.

Poseta Italiji predstavlja doživljaj koji se ne zaboravlja. I kada odete, želećete što pre da se vratite.

Izvor fotografija: wikipedia.org, wedding.spyang.com, wondermondo.com,touropia.com, photos4travel.com, skift.com, blog.letslunch.com

Prethodne tekstove iz serijala “Najlepše od Evrope” možete pronaći ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments