Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Republika San Marino je jedna od najmanjih zemalja u Evropi, posle Monaka i Vatikana. Prema legendi, osnovao ju je klesar Marin sa ostrva Rab, 301. godine. Sa prijateljem je pobegao u obližnji grad Rimini, koji je 20 kilometara udaljen od današnjeg San Marina. Zbog progona hrišćana, bio je prinuđen da se sakrije na planini Titano. Tu je podigao kapelu koja danas predstavlja jezgro glavnog grada, istoimene republike. San Marino je i u 19. veku pružao utočište onima koji su bili progonjeni – zbog podrške ujedinjenju.

San Marino 1 Najlepše od Evrope: San Marino, zemlja slobode i visina

Pogled na kule San Marina

Republika San Marino je podeljena na devet opština. Njena površina je 61 km². Udaljenost od najsevernije do najjužnije tačke je svega 12 km vazdušnom linijom. San Marino je jedna od zemalja na svetu (pored Lesote i Vatikana) koja se graniči samo sa jednom državom – Italijom. Ušuškana je između italijanskih regija Emilia-Romagna i Marchea.

Arhitektura San Marina Najlepše od Evrope: San Marino, zemlja slobode i visina

Karakteristična arhitektura i impozantne građevine

U republici San Marino je donet najstariji ustav na svetu, 1600. godine, koji je u ovoj maloj zemlji i danas na snazi. Planina Titano je najviši vrh (756 m), a na njoj se nalazi glavni grad. Na obzorju utvrđenog grada dominiraju tri kule – simboli San Marina. Kula “Guaita” datira iz 11. veka i predstavlja najstarije utvrđenje u Italiji. Na drugom kraju planine izdiže se kula “Cesta”, koja “čuva” muzej oružja. Ukoliko do ove kule prošetate uskim i kaldrmisanim ulicama, bićete nagrađeni neverovatnim pogledom na okolne šume, brda, Rimini i Jadran u daljini. Treća i ujedno najmanja kula “Montale” nekada je imala stratešku ulogu u odbrani od neprijatelja. Ova najstarija republika na svetu osvojena je samo dva puta i to na po mesec dana.

Palata Publico Najlepše od Evrope: San Marino, zemlja slobode i visina

Gradska palata

Istražite savršeno očuvani istorijski centar grada. Naići ćete na ulice prepune cveća, opasane zidinama i borovom šumom. Šetnja će vam biti prijatna, jer ovim delom ne prolaze automobili. Čitav grad poseduje pregršt vidikovaca, bogato istorijsko nasleđe i impresivnu arhitekturu. Kada obiđete bazilike, dvorce i muzej oružja, uputite se ka muzeju voštanih figura. U njemu možete da vidite fascinantne rekonstrukcije 40 istorijskih prizora i 100 velikana. Ugledaćete Napoleona (Napoléon Bonaparte) za stolom ili atentat na američkog predsednika Abrahama Linkolna (Abraham Lincoln).

San Marino 2 Najlepše od Evrope: San Marino, zemlja slobode i visina

Muzej oružja i ulice San Marina

“Muzej neobičnih predmeta” je jedinstven u celom svetu. Ukoliko ga posetite, zabavićete se dok razgledate kako je izgledala klopka za buve iz 19. veka, najniža žena na svetu ili najdeblji čovek (639 kg). Ljubiteljima automobila preporučujemo da posete Muzej Ferrari automobila.

San Marino 3 Najlepše od Evrope: San Marino, zemlja slobode i visina

Duh mediterana i pogled zbog kog zastaje dah

Kada poželite da se odmorite, odaberite neki od restorana sa predivnim pogledom. Ne propustite da probate domaće raviole sa začinskim biljem uz kvalitetno vino. Obrok zasladite nacionalnim dezertom “Tre monti”, koji se priprema po receptu iz 1942. godine. Hrskavi vafl i krem od lešnika i čokolade zadovoljiće i najizbirljivije sladokusce.

Ulice San Marina Najlepše od Evrope: San Marino, zemlja slobode i visina

U uskim kaldrmisanim ulicama pronađite svoje mesto za predah i uživanje

Sanmarinjani sa ponosom ističu da žive u “drevnoj zemlji slobode”. Uverite se i sami u njihovu ljubaznost i gostoprimstvo. Posetite ovu malu zemlju i otkrijte njenu lepotu!

Izvor fotografija: flickrl.com, telegraph.co.uk, visitsitaly.com, fotopedia.com, planetware.com, Tijana Banović, blogspot.com

Prethodne tekstove iz serijala “Najlepše od Evrope” možete pronaći ovde.


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Editors choice