U vremenu kada nam je sve dostupno i prilagođeno i kada ne moramo mnogo da razmišljamo o nekim sitnicama, počinjemo da žudimo za onim stvarima koje zaista imaju dušu i koje u našoj duši bude ona najlepša osećanja. I to su obično najjednostavnije stvari, koje nas podsećaju na detnjistvo, koje izazivaju u nama ono prijatno treperenje i vraćaju nam osmeh na lice. Putovanje vozom je jedna od “sitnica” na koju smo zaboravili. Ovo putovanje donosi toliko prednosti i nakon jednog putovanja postaćete bogatiji za nove nezaboravne uspomene i osećaje.

Da li ćete verovati ako vam kažemo da su prvi putnici seli u voz daleke 1825. godine i da je tadašnji voz dostizao brzinu od 18km/h? Inače, u tom vozu je bilo više od 400 putnika. Možete li da zamislite to oduševljenje svih prisutnih. I dan-danas kada posle dugo vremena sednemo u voz osećamo isto to uzbuđenje. Od tada železnica i vozovi su napredovali, a ako se i ne sećamo, pamtimo te kultne vozove iz filmova u kojima se pio šampanjac, u kojima su zveckale haljine i nakit na sređenim ženama, gde smo viđali samo elegantnu elitu – gospodine i dame kako uživaju putujući u daleke zemlje.

Mi danas nemamo običaj niti naviku da putujemo vozom, jer kod nas nije toliko razvijena železnica kao u nekim zemljama, koje su mnogo veće i gde postoji i veća potreba. Zato je posebna draž kada u nekoj svetskoj metropoli sednete na ta tapacirana sedišta do prozora i posmatrate neverovatne prirodne idile.

I ima tih putovanja koja ostavljaju bez daha, ali se posebno izdvaja putovanje vozom od Osla do Bergena. Ovo je možda jedno od najlepših evropskih putovanja. Ovo je ono putovanje kada zaboravljate na cilj i konačnu destinaciju, ovde se računa samo momenat. Ponekad poželite da put traje zauvek, jer je zaista lek. Pokušaćemo da vas bar u mislima sprovedemo kroz ovaj neverovatan doživljaj.

Voz kreće iz Centralne stanice u Oslu i to nekoliko puta dnevno, a putovanje traje neverovatnih sedam sati. To je verovatno najlepših sedam sati koje ćete provesti u jednom vozu. Na tom putu budite spremni da vidite pejzaže kakve do sada niste videli i budite spremni na iznenađenja, jer i kada mislite da ste sve videli, na red dolazi nešto još neverovatnije.

Comments