SPLET NAJLEPŠIH PESAMA 2022.

GRANICE SU SE OTVORILE, NARODNI PEVAČI SU SE PELCOVALI I SA PRVIM PEČATIMA U SOŠKAMA PUKLI SU ŠTEKOVI PUNI MUZIKE KOJA SE ČUVALA TOKOM KRIZNIH GODINA IZA NAS.

U širi izbor je ušlo skoro dve stotine pesama, a ideja da se to svede na top 20 je delovala kao naučna fantastika. Ipak, sasekli smo to i ostavili samo najizuzetnije pesme prethodne godine. Slobodni ste da nam uputite svoje zamerke i predloge, jedina stvar koju ja kao autor mogu da garantujem je da ovde nema loših pesama. Budući da prvi put radim listu za WANNABE kao sveži transfer napomenuću da u obzir uzimam samo singlove, i to uglavnom znači pesme koje imaju spot. Audio klipovi koji se plasiraju na listu su retki i časni izuzeci. Takođe se trudimo da lista bude šarena i da su prisutni gotovo svi žanrovi srpske popularne vokalne muzike. Pa da krenemo.

MILICA PAVLOVIĆ X ALBINO: ŠEĆERU

Milica Pavlović je kao i obično uložila mnogo u svoj novi album i ta posvećenost je, kojim god plodom urodila, za divljenje. Ovde je uz Ajzija i Albina napravila možda i najbolji potez u karijeri. Albino je ove godine eksplodirao i kao producent i kao autor a opet kao zdrav momak zadržao prisebnost. Ni jedna prošlogodišnja pesma ne može prići blizu ovom dirljivom bengeru. Sama linija „Slatko je more kada izađeš iz njega šećeru“ je genijalni domet jedne duboko ljubavne poetike. I šta onda još reći za ove Albinove trep seckalice sa eksplozivnim zurlaškim refrenima i dinamičkim preokretima koji prate ovu gorko slatku robijašku ljubavničku ispovest. Mesec, plima, oseka, rane, zore i pirane.​

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Vidi kako se pirane maze

EDITA: ŠTIKLA​

Šta reći za Editu, moju staru ljubav još od kada je „Overila“ scenu pre deset godina. Možda samo da je prevazišla sva moja vrlo visoka očekivanja. Krčeći sebi put tačno onako kako želi sa mnogo neutoljive želje i neodoljivog šarma, postala je jedan od najvećih izvođača i autora na sceni. Retro osamdesete je vozaju i ovde na ovom putu gde sve gori i sve besni, na putu na kom za nju nema ograničenja. Takođe bi dodao da je „duža mi je štikla nego ljubav tvoja“ možda najsuptilniji i najbezobrazniji šejd razočarane žene ikada bačen.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Ti i ja smo samo rođeni besni

JUICE: LAGIARE

Kao veliki srpski književnik Juice voli da obogati naš jezik novim izrazima. Ne zato da bi se pravio važan, već onda kada za to oseti suštinsku opravdanu potrebu. U ovom slučaju imamo izraz za jedan način života, za jedan pogled na život, za pojačavanje bez straha. Jedini način da (p)ostanemo ovako lagani je da uzmemo sve što nam duša ište i damo sve što smo životu dužni. Lagano pucanje na zvezde u La Haine treši.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Pojačavanje bez straha

SEKSI X LACKU: PARE PARE

Seksi je najjači srpski gengsta reper ovoga trenutka u ovom vremenu, a Lacku jedan veliki narodni pevač i pesnik. Kada se sastanu, a to rado čine, hitovi ne izostaju. Remiksi su već dugo Lackuov fah a ovde su Iransko-srpsko prijateljstvo učvrstili jednim generacijskim bengerom.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Volim kad namontirana dođe mi u stan, skida se dok bežim od policije

RELJA TORINO X POPOVSKA: HAOS, LOM

Generacija Zed je prešla dug put i sada dominira scenom sa nizom neverovatno popularnih artista, suludim brojem pregleda i bengera. Ja kao stari milenijalac ne gledam celu tu potrošačku daj mi sve i sad po svaku cenu priču sa osmehom na licu, ali vremenom deca su se osamostalila i ja ću biti prvi skeptik turned vernik ako je to potrebno, a jeste. Aranžman i tekst su besprekorni a onda i ovaj tik tok prijateljski nastrojen refren svedoče jednoj svesti i posvećenosti cajtgajstu i jednoj vitalnosti, tako da ako ćete praviti ovakvu muziku, oprostiću vam i to suludo tašto purnjanje šiše.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

U klubu trista konja kao Kawasaki Ninja, svaki kad joj priđe, ona topi se od krindža

SANJA VUČIĆ: OMAĐIJAN

Mala Kineskinja voli ovu pesmu.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Posle mene bićeš k’o nov, kada voodoo mood mi je on

RASTA: PREKO SVETA

Možda će nekima od vas biti mrsko da gledate ovu pesmu na listi posle neuspeha Orlova na mundijalu, ali Rasti je u čudnjikavoj godini privikavanja na slobodu ovaj poziv selektora mnogo značio i Đurić nije izneverio. Svaka čast za „Geto sport“ i „Svadbu“ ali biti na liniji i isporučiti kada Srbija zove je znak zrelosti kakvom ne mogu mnogi da se pohvale.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Još ne mogu da verujem da oko mene grme sad ovacije, najglasnije čujem ime naše reprezentacije

COBY: KADA SVANE

Coby je dugo bio pritajeni meda u zimskom snu i nije teško razumeti mrzovolju čoveka koga pola estrade vuče za rukav za pesmu a pola grada za selfi. Onda se pojavio sa ovom trakom i prvo sam pomislio pa dobro, tematika je već dobro poznata a ovaj momenat moralizma nije baš Lao Ceova mudrolija, ali jeste iskrena pritužba jednog medveda osuđenog na dobar provod.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Besna kola, kurve, droga, klubovi, kafane, ovaj život - žurka koja nikako da stane

CRNI CERAK: CC #3

Tamna strana naselja-spomenika kulture tradicionalno izbacuje svoj godišnji sajfer i ja sad ne bi nešto naročito zamerao ovim mladim obilićima i vagao versove kada imamo još jedan genksta klasik. Drugo, ja se sigurno ne ložim na ovu priču (možda malo), a zavoleo sam iskreno momke, što znači da imaju srca.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Dok ona buljom trese, samo za mene pleše iako zna da je samo one time

ALEKSANDRA PRIJOVIĆ: SABOTIRAM

Priju sam nešto kulirao, jer mi se čini da je sputava ta suverena pozicija moći na kojoj se više našla nego što ju je zaslužila, ali ovde je pošteno izgrmela. Moram da dodam i da mi ovo gaženje Mustanga i pućenje u ovoj Guči kožetini nenormalnoj… *PRIJA*.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Sve što ti pod kožu uđe, zašto mora biti tuđe

BRESKVICA: LUTKA

Ja sam više bio tim Vojaž posle raskida, ne zato što sam lik, nego zato što je momak pravio bolju muziku. Breskvica je sa druge strane dosta propatila i utoliko je lepše videti je ponovo u punoj snazi. Čuti to grleno folklorno jaukanje što se iz male ali jake dijafragme Breskvičine umesto niz brda i doline spušta među separee, što nas seća na zavičaj i tera da se proklinjemo. Ali da se vratimo na temu, imamo jedan rnb klasik sa vajbom početka veka.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Ja sam tvoja lutka, al' ona sexy, sa mnom bi do jutra, pa šta se desi

SEKA ALEKSIĆ: RANA

Daniel Ganev (koga sam upravo izguglao) očigledno drži ovo malo ili ГОЛЕМО bugarske turbo scene na dlanu. Ali njegov strogo poslovni aranžman nije ono što diže ovu cigansku baladu u zvezde, već orijentalna melanholija Sekinog glasa koji nemilosrdno popunjava svaku pukotinu našeg bića.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Ne ide, ne ide, ja od krvi sam i mesa, ja još tebe dižem u nebesa

ALEKSANDRA MLADENOVIĆ X ANDREANA ČEKIĆ: VOLIM GA

Ovaj dinamični duo je nešto što nismo znali da nam je trebalo, jedino što je zbog slične boje glasa teško razaznati šta peva Aleksandra a šta Andreana. Suština je svakako da se dopevavaju i u toj dopevci Andreana kao iskusna koleginica pokušava da spasi ovu emotivnu ludicu različitih sentimentalnih zabluda. Spot omaž Telme i Luiz je bombonica, a ovaj momenat kad piške zajedno kraj puta je neprocenjiv.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Preko mene drugu gleda, a volim ga, volim, k´o prokleta

WAJWAI: KILO BELOG

Ovo je toliko dobro-glupa traka da posvećenog slušaoca nagrađuje višim nivoom logike u rasuđivanju i daje mu dodatni elan za obavljanje svakodnevnih obaveza. Na prvo slušanje-gledanje idiotarija koja vređa i zabavlja, vremenom se pretvara prvo u jednu skladnu muzičku celinu a onda i u ono što zapravo jeste, odličan tech house experience.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Ja sam jedina gljivica koje žene žele među nogama, kao i Dragica iz mesare kojoj sam danas rekao: Dobar dan, da li može kilo belog?

KONSTRAKTA: IN CORPORE SANO

Ne bih preterano davio o ovoj pesmi koja ima ZNAČENJE i koja je pokazala svetu da znamo latinski, da imamo šta da kažemo i da živimo u društvu. Dovoljno je da su u njoj „nešto“ našla i predškolska deca i intelektualna elita i Patrijarh i Jovana Jeremić, što znači da je učinila mnogo za sabornost našeg naroda i mislim da je to njen najslađi plod. A u svoj toj histeriji kompleksaškog svojatanja Konstrakta se nosila ne samo dostojanstveno nego i onako majčinski brižno. A ako je Srbija dete svakako je zahtevno i usplahireno.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Srce kuca, srce samo kuca

PRELEPI MIŠKE I ORKESTAR ŠEĆERI: ALJASKA

Miloš Milaković je jedan ako je preterano ili prerano reći veliki, onda svakako značajan Srbin. Čoveka iz naroda proživljava svakodnevno u različitim emanacijama, a ovde je konačno kao Prelepi Miške danuo dušom i predao se narodnoj pesmi sa velikim osećanjem i poštovanjem. Naravno, humor nije izostao.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

K’o beskućnik svaku suzu vešto sakrijem, ti mi daješ razlog više da se napijem

ĐOGANI x ĆANA x IVAN KURTIĆ: ŠAKA LAKA S PARAMA

Šaka laka s parama je meta svadbarska pesma sa vrlo jasnom porukom da pun džep i šaka laka ne otvaraju sva vrata.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Ljubav nisu pare proklete

ĐOMLA: SIMP

Čudno mi je što mi je tek sad pala na pamet ova asocijacija, ali Đomla je društveno prihvatljiv Skaj Vikler. Mada tipujem i da je talentovaniji, možda tačno onoliko koliko ga više boli kurac za slavu.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Ja znam da ti, imaš sve sto ja želim, al ne daš mi

VUKU X FAKE X MARIJA: MARINA

Volim ovu pesmu

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Zanemari svoje mane Marina

KENE BERI: KIŠA

Kraj godine sam proveo sa devojkom koja je duvala, bila slobodna i pričala o kene beriju. Ja sam joj rekao da mi je strava kod kene berija što poštuje i slavi svoju seksualnost, misleći da će se tu ta priča završiti. I ne bi mi palo na pamet da ga pustim a onda i uvrstim na listu da ona nije tako jedno veče u fazonu „čuj ovu stvar“ pustila ovu stvar. Ja sam rekao ali polu i prećutao da je pesma prelepa. Onda je pustila i druge stvari od Zicera i ja sam rekao da moram da idem i ona je ostala sama i dugo u noć srcovala kene berijeve storije.

quotation 2 SPLET NAJLEPŠIH SRPSKIH PESAMA 2022.​

Pada kiša, nek me opere kiša, jer o tebi više neću da pričam

AUTOR

VLADAN MAKSIMOVIĆ

SUBSCRIBE FOR WANNABE LATEST NEWS

X