Nakon što je sa devetnaest godina nekoliko meseci proveo u Njujorku zarađujući kao prodavac sladoleda, Gijom Muso se po povratku u Francusku sve više bavi pisanjem beležeći najpre svoja iskustva koja je sticao, kako u Americi tako i u detinjstvu.
Danas se njegovi romani čitaju u jednom dahu i istovremeno ostavljaju bez istog, a on važi za jednog od najpopularnijih pisaca današnjice koji je na svetskoj književnoj sceni vrlo brzo stekao zapažen uspeh, osvojivši srca čitalaca svojim uzbudljivim i neizvesnim romanima. Njegova dela prevedena su na trideset šest jezika i prodata u osamnaest miliona primeraka. Predstavljamo vam neke od njegovih najlepših citata:

“Postoji zbivanje čiji tok ne možemo zaustaviti. Ono se mora dogoditi, to se dogodi, bez obzira na sve naše pokušaje da to sprečimo.”

“Ponekad moramo da okrenemo stranu kako bismo na sledećoj mogli da napišemo nešto novo.”

“Svet ti neće ništa pokloniti, veruj mi. Ako želiš da imaš život, ukradi ga.”

“Ako pogazimo sopstvene vrednosti, pogazili smo sve.”

“I s poslednjim dahom shvatam sve: da vreme ne postoji, da je život jedino što imamo, da ga nikada ne treba prezreti, da smo svi mi jedno, i da će nam ono najvažnije uvek izmicati.”

Knjiga Najlepši citati: Gijom Muso

“Bio sam toliko blizu tebe, da mi je hladno kad sam pored drugih.”

“Ovaj put se stvarno uplašio. Život je baš mogao žestoko da ga uzdrma za te dve sekunde. Neprestano živimo na ivici ponora, on je to znao bolje od ikoga. Ništa ne menja stvari kao ono što uvek izaziva strah.”

“Sudbina je izgovor za one koji odbijaju da preuzmu odgovornost za sopstveni život.”

“Najlepše godine su one koje tek treba da se dožive.”

“Voleo bih da sam mogao više da vam pomognem, da vam pomognem da pronađete put koji vodi iz mraka, iz neznanja u kojem tvorite. Ali moraćete sami da pronađete taj put. Mudrost nikada ne možete dobiti na tanjiru. Da je drugačije, to ne bi bila mudrost.”

Danica Svorcan 

Comments